Сесия 10 (на живо): Втори ден - Рокади

Мисия Варна

27-07-2012, 09:55

Снимка:

АРХИВ © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

Даниел Русинов

Всичко от Автора

12:35 На мястото на Костадинов общинските съветници избраха Павел Христов от ГЕРБ. В знак на потест срещу свалянето на Костадинов, Николай Недков подаде оставка от поста председател на комисията по предотвратяване на конфликт на интереси.

С половин час закъснение започна вторият ден от десетото заседание на Общинския съвет.

Какво се случи вчера вижте тук »

09:36

Председателят Николай Апостолов обясни, че сериозна група съветници са заседавали до късно снощи заради предложението за разширяване на детски градини чрез публично-частно партньорство. Вчера то беше оттеглено, защото цената от около 1000 лева за квадратен метър се стори доста висока на местния парламент. Това беше крайна цена, в която влиза обзавеждане и оборудване. Тоест, предаване на обектите до ключ. Не става въпрос само за занимални на децата, а за басейни, физкултурни салони, кухненски блок и т.н.

Кметската администрация беше пресметнала цена от около 3,8 млн. лева за разширяване и модернизиране на ОДЗ №11 и „Крилатко“. На консултациите снощи обаче е решено сумата да бъде намалена на около 2,5 милиона. По време на самото строителство пък всички разходи ще се проверяват по фактури. Включително и дали няма разминаване с пазарните цени към момента.

10:30

Серия от разпоредителни сделки за прекратяване на съсобственост на общински имоти разглежда вече близо час местният парламент. Предложенията общинските дялове да бъдат продадени на частните съсобственици в различни имоти са много, като детайлите подробно изчита от трибуната председателката на комисията по общинска собственост Валентина Софрониева. Естествено, тази монотонна бюрократщина не привлича по никакъв начин вниманието и интереса на общинските съветници.

Повечето от тях си бъбрят на групички за съвсем различни неща, включително за снощните футболни мачове на ЦСКА и Левски в Европа. Други местни парламентаристи са забили носове в таблетите или мобилните си телефони. Сериозна е групата и на пушачите, която вече е принудена да излиза извън сградата на общината поради забраната за тютюнопушенето.   

11:30

Без дебати бяха гласувани всички разпоредителни сделки с имоти общинска собственост. Само д-р Ивайло Бояджиев изрази несъгласие с оценката на имот в „Чайка“, която според него е силно занижена. „На ул. „Тодор Влайков“, която е „Шанз Елизе“-то на ромската махла, имаме по-високи оценки“, даде пример общинският съветник.

Разпоредителните сделки, чието изчитане от трибуната отне повече от час и половина, бяха одобрени от местните парламентаристи. След това те гласуваха предложения от здравната комисия за отпускане на еднократни парични помощи за лечение на социално слаби варненци.

В момента местният парламент излезе в кратка почивка, която беше поискана от БСП.

11:50

В суетнята около подновяване на заседанието, след кратката почивка, председателката на комисията по култура Даниела Димова използва микрофона за да покани общинските съветници на концерт тази вечер. Става въпрос за музикалната православна оратория „Моление“, която ще бъде изпълнена във ФК по случай 134-годишнина от Освобождаването на Варна от османско владичество.

Димова ще е сред солистите. Припомняме, че тя е и директор на варненския театрален център.

11:54

Съветниците приеха докалад на представителя на общинския съвет в общото събрание на МБАЛ "Св. Анна" д-р Ивайло Бояджиев. Д-р Ивайло Митковски искаше да зададе уточняващи въпроси към колегата си, но се отказа, че той отсътва от заседанието.

12:10

Общинският съветник Галина Иванова предложи да бъде сменен председателят на комисията „Младежки дейности и спорт“ Костадин Костадинов от ВМРО. Нейният мотив, е че се е разпаднала групата на коалиция „Синя Варна утре“ в общинския съвет. И според правилника за работа товна е достатъчно основание за смяната на Костадинов. Припомняме, че групата се разпадна, след като вчера от нея излязоха Снежана Донева (БНД) и Благомира Александрова от „Новото време“.

БСП заявиха, че са против смяната и попитаха с какво и къде е сбъркал Костадинов, че се иска смяната му. Същото становище изразиха и д-р Митковски и Николай Недков от Синята коалиция.

Лидерът на социалистите Борислав Гуцанов пък стигна по-далеч. Според него това е началото на разпада на този общински съвет, щом се е стигнало до такъв начин за смяна на председатели на комисии. Не може да се говори, че щом вече няма Синя коалиция за Варна или както там беше името, че този човек вече не може да бъде председател на комисия. Кажете честно, защо го сменяте. Не правете политическа партизанщина, призова Гуцанов.

12:24

Думата взе самият Костадинов. И той поска да научи истинските причини за свалянето му от председателския пост. „Колеги, опитайте се поне един път да бъдете мъже, а не мишки“, заяви той от трибуната.

Председателят на местния парламент Николай Апостолов пък го призова да говори без обиди. И добави, че с това си поведение Костадинов сам индиректно показва защо трябва да бъде свален като председател на младежката комисия.

12:30

Костадинов беше свален от председателския пост на комисията по младежки дейности и спорт с 30 гласа „за“, 10 „против, един „въздържал се“. 10 съветници отсъстваха от заседанието. Против гласуваха представителите на БСП, СДС, ДСБ, самият Костадинов и д-р Ивайло Бояджиев.

Д-р Бояджиев разясни от трибуната причините за отрицателния си вот. Според него има тенденция, който не слуша или изкаже друго мнение, тоест истината, веднага да бъде санкциониран от управляващите.

Припомняме, че Костадинов обвини ръководството на общинския съвет и обслужващата го администрация в манипулация на смисъла на решение на общинския съвет, при вписването му в протоколите. Става въпрос за решение около отхвърленото предложение за смяна на имената на местности, които носят турски, арабски или други чужди наименования. Костадинов сезира и Административния съд, но магистратите прецениха, че жалбата му е без основание.

12:35

На мястото на Костадинов общинските съветници избраха Павел Христов от ГЕРБ

В знак на потест срещу свалянето на Костадинов, Николай Недков подаде оставка от поста председател на комисията по предотвратяване на конфликт на интереси.

На овакантения от Недков председателски пост, общинските съветници избраха Миглен Тодоров от Атака.

12:40

С това приключи десетото заседание на Варненския общински съвет. Следващата сесия ще е след летните отпуски - през септември.