Аллах не приема в рая камикадзета по бермуди

Мисия Варна

26-07-2012, 12:32

Автор:

Даниел Русинов

Всичко от Автора

Атентатът е дело на ненормалници, смятат офицерите от резерва Любомир Димитров и Сава Денев, които са имали не една и две срещи с терористи

Пълен абсурд е лансираната в първите дни след атентата в Бургас версия, че той е дело на камикадзе.

Това смята полковникът от резерва Любомир Димитров. Той е бивш директор на РДВР – Варна и в активната си кариера е имал не една или две срещи с терористи. Както родни, така и от арабския свят, които са били обезвреждани на варненското летище, след отвличане на самолети. Същото е и мнението на друг офицер от резерва – Сава Денев, който е бил зам.-началник на окръжно управление на МВР по линия на Държавна сигурност.

И двамата могат да бъдат определени като бивши антирерости. Денев е главният преговарящ с трима терористи, които през август 1987 г. отвличат две деца от Добрич. Операцията започва от Златни пясъци, където похитителите хвърлят няколко гранати срещу туристи пред х-л „Интернационал“. Следват две денонощия преследване и преговори в движение. Посоката е Бургас, а от там към турската граница. Децата са спасени, а двама от похитителите загиват.

На варненското летище пък са били спасени пътниците и екипажите на четири самолета, похитени от терористи. Най-сложен е бил случаят на 8 март 1987 г. Тероисти отвличат самолет Ан-24 и кацат тук. Искането им е да заредят гориво и да продължат към Виена. Нашите не отстъпват, докато не бъдат свалени пътниците. След това похитителите са заблудени, че летят до Виена и кацат отново във Варна. Двама антитерористи влизат в самолета и спасяват стюардесата, която е била ранена. Точен изстрел сваля един от терористите.

Спред двамата офицери от резерва, терористите камикадзета са ислямски фундаменталисти. Те били готови да умрат с удоволствие и очаквали тази смърт с радост. Убедени са, че ще отидат в рая, където ги очаква истинският им живот, пълен с щастие и удоволствия. „Те отиват на оня свят с кеф. Изключено е обаче силно религиозен терорист да тръгне да се самовзривява по къси гащи. Аллах няма да го приеме в рая по бермуди. Този религиозен детайл не подлежи на съмнение“, категоричен е Димитров.

Той смята, че ако терористът е същият от камерите на летището – с дългата коса, бермудите, раницата на гърба и другата отпред на кръста, то няма как този човек да е камикадзе. И разследващите е трябвало да са наясно с това, вместо да лансират няколко дни версията със самовзривяването. Друг абсурд са твърденията, че камикадзето взривява бомбата с мобилен телефон. „Атентаторите самоубийци са с устройство подобно на паник бутон. Това е нормално затворен ключ. Те натискат бутона с пръст, а бомбата се взривява при отпускането му. Така взривът е гарантиран, дори и терористът да бъде застрелян“, обяснява Любомир Димитров.

Неговата версия, е че атентаторът от Бургас също е жертва. Вероятно е бил заблуден, че в чантата има 5 кг. хероин, златни накити или нещо друго. „Може и да греша, но е сигурно, че взривяването е станало отстрани, от друг човек. Разследването загуби няколко дни с версията за камикадзе. Трябваше да прегледат записите от всички камери, точно в момента на взрива. Можеше и да е хванат някой, който в тази секунда натиска нещо и активира бомбата. Но може той и да е извън обхвата на камерите“, коментира още Димитров.

Според Сава Денев, атентаторът е знаел, че носи бомба, но не е имал никакво намерение да се самовзривява и въобще да умира. Доказателство за това са думите на израелската туристка, чийто съпруг е загинал в експлозията. Нейният разказ пред израелски медии разкрива, че терористът е бил до багажното отделение на автобуса. Разместил е чанти на туристи, за да сложи своята. Тогава загиналият израелец влиза в конфликт с него заради багажа и бомбата избухва в този момент. „Искал е да постави раницата в средата. Идеята е била да взривят автобуса в движение, за да има повече жертви“, гласи версията на Денев. Той също е убеден, че човек отстрани, вероятно помагач, е активирал бомбата.

И двамата смятат, че взривът е избухнал преждевременно. Все още неизвестният терорист, който го е активирал, вероятно се е уплашил, че разправията около багажното може да осуети целия атентат.
Искрен смях напушва и Димитров, и Денев, когато стане въпрос за разпространения фоторобот на атентатора. „Знаем го този фоторобот, виждали сме много такива. Половината българи отговарят на него.“

Те не изключват атентатът да е дело на група. Но имат предвид, ненормалници, които не са към никой клон на Ал Кайда или която и да е терористична организация. „Вижте в Норвегия какво стана преди година или само преди няколко дни в кино в Америка... Това са ненормални хора, олигофрени“, категоричен е Димитров.

Двамата подчертават, че атентаторите вече не са онези хора с бради, които преди да се взривят крещят религиозни послания. Това са хора със западно възпитание, образовани. Хора от арабски произход или европейци, възприели ислямската религия. Сава Денев обяснява и разликата между шиити и сунити. „Шиитската религия забранява самоубийството. Докато сунитите са тези, които казват, че като се взривят, отиват в рая. Хизбулла са шиити. Те са политическа партия, която категорично се разграничава от атентати и терористични действия. Шиити могат да организират терористичен акт, но не и да влязат в ролята на камикадзе.“

Според Денев за изграждането на сериозни версии е необходима голяма по обем информация. „Какво се случи – веднага дойдоха израелците и още на другия ден прибраха ранените. Това са свидетелите, които могат да дадат най-много информация. Израел упорито иска да докаже, че зад атентата стоят Иран и Хизбулла. Според мен това е погрешно, но то си е тяхна цел и те ще я преследват“, коментира Денев.

В същото време българските служби са можели да разпитат само жената от туристическата фирма, която също пострада в атентата. Тоест, нямали са достатъчно информация какво се е случило преди взрива. Нямали са и никакви показания от израелските туристи, които са единствените свидетели. Зради това сега научават какво се е случило от медиите в Израел.

Двамата са категорични, че пробивът в националната сигурност на страната ни не е самият атентат, а разбиването на българското разузнаване. „Ако агентурата работеше, дори нямаше и да сте чували за медицинските сестри в Либия“, уверява Димитров. Според него и Денев големият проблем е, че сега не се работи превантивно, а само пост фактум. „Заради това разследващите не знаят къде и как е направена бомбата за атентата в Бургас. „Със сигурност е правена тук. Възможно е взривът да е купен и от българи. Ако имаше агентура и картотеки, както навремето, службите щяха да знаят за това“, убеден е Любомир Димитров.