Охранители реагират за 3 минути, общината не ги иска преди 4-тата

Мисия Варна

25-07-2012, 16:01

Снимка:

© АРХИВ ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

Даниел Русинов

Всичко от Автора

От кметството написали черно на бяло, че отхвърлят оферта за охрана на подлезите, защото гардовете се отзовават с 1 минута по-бързо от изискването 

Крайно любопитен довод е използвала община Варна за да отхвърли оферта на частна охранители,

играли на търга за сигурността на подлезите в града. Става въпрос за СОД – Варна, която наред с други фирми е участвала в обявения от кметството конкурс за избор на охранители на подлезите. Фирмата е декласирана, защото не отговаря на изискванията, които е поставила общината пред кандидатите.

На пръв поглед всичко е нормално и логично, но само докато човек се вгледа детайлно във въпросните критерии. В офертата на СОД – Варна е вписано, че техни екипи се отзовават на мястото на инцидента до 3 минути след сигнала. Това е стандарт за работа във всички нейни обекти. Да, но в изскването на общината времето за реакция е 4 минути. По-малко - не може.

На тази база от общинското предприятие Инвестиционна политика, пишат черно на бяло, че офертата на СОД – Варна е отхвърлена, защото не отговаря на този критерий... „не по-малко от 4 минути“. Документът показа лично един от шефовете на фирмата Любомир Димитров. Той е полковник от резерва и бивш директор на РДВР – Варна. Според него, логичното е изискването да е „не повече от 4 минути“, а то е точно обратното. Така излиза, че общината не иска охранителите да се явят по-бързо на мястото на инцидента.

Тоест, офертата е с по-добри показатели от тези, които изисква самата общината. Тя обаче не се възползва от това, а чисто чиновнически избира охранители, които реагират за „не по-малко от 4 минути“. Същото е и с друг критерий от търга за охрана на подлезите – възстановяване щети по общинска собственост, възникнали по вина на фирмата охранител. Тук общината иска това да става за „не по-малко от 3 дни“. СОД – Варна предлага 2 дни, което макар и по-добро, отново не се вписва в критериите.

И това далеч не е всичко, казва още Димитров. Той твърди, че е участвал в много общински поръчки, но никога не е печелил. Отхвърляли са оферти на фирмата му дори, защото документацията не била напечатана на... пишеща машина. „Що за довод е това? Ние нямаме печатна машина, имаме компютри“, красноречив е Димитров.

За себе си той е напълно наясно, защо фирмата му не печели поръчки за охрана на различни общински обекти. „Най-големите сме в града, нямаме конкуренция, имаме най-много клиенти и няма кой да ни бие по нито един показател – техника, персонал, база, условия на труд и всичко... Никога през живота си не съм дал рушвет. Няма и дам“, категоричен е Димитров. И уточнява, че се чувства неудобно от сам от себе си, да даде подкуп.