„Волята на падишаха“ скара общински съветници

Мисия Варна

24-07-2012, 16:41

Снимка:

Архив

Автор:

Даниел Русинов

Всичко от Автора

Николай Недков сравни премиера Бойко Борисов с... падишах

Включването в границите на Морската градина на местностите Горчивата чешма и Долна трака,

което стана при гласуването на ОУП на последната сесия на общинския съвет, беше тема на разгорещшена дискусия днес в комисията по архитектура. От името на собственици на имоти в тези две местности, говореше общинският съветник от коалиция Синя Варна утре Николай Недков. В един момент обаче той реши да интерпретира по свой начин как се е стигнало до вземането на това решение на сесия.

„Стана Иван Портних (лидер на ГЕРБ-Варна) и каза – по волята на падишаха трябва да гласуваме това и това...“, изцепи се Недков. Гербаджиите в комисията веднага се наостриха, като чуха, че премиерът Бойко Борисов е наречен падишах. Тонът им на момента стана остър и нетърпящ възражения, но Недков не се стресна и извини за израза. Той продължи да каканижи, че на всички е станало ясно как Борисов се е обадил и е казал какво да се гласува за Морската градина.

Всъщност Недков обясни, че двете местности са застроени на 90 % и настоя общинския съвет да си промени решението, с което ги вкарва в територия определена за зелена паркова зона. „Има милиони грешни решения, нека съборим поне едно от тях“, коментира той. Неговите аргументи и тези на собствениците на имоти там, са че просто няма как двете местности да бъдат превърнати в парк, без отчуждаване и събаряне на имоти. Нещо, което местния парламент декларира, че няма да се случва.

От друга страна, режимът „градска паркова зона“ пък ще попречи на собствениците да правят каквито и да е строителни промени по имотите си. Там има къщи и хотели, които повече няма да могат да бъдат благоустроявани, което ще попречи на туристическия бизнес. Съща така и ще ги обезцени. Заради това Недков настоява Горчивата чешма и Долна трака да се запазят като зони за курортно строителство в зелена среда. Именно това предложение ще внесе той на сесията на местния парламент в четвъртък.

Шефката на архитектурната комисия Таня Парушева пък подчерта, че решението на общинския съвет припокрива границите определени за градска паркова зона в устройствения план на града от 1982 г. Тоест, не е имало никакво завишаване на обема на териториите предвидени за реализиране на паркове. Освен това сам по себе си ОУП не е предпоставка за отчуждаване, разясни още тя. Колкото до частните имоти и вдигнатите в тях къщи и хотели, всички те са се появили, след удоволетворяване на реституционни претенции.