Таблетите губят битката с хартията в местния парламент

Мисия Варна

20-07-2012, 18:15

Снимка:

Архив

Автор:

Даниел Русинов

Всичко от Автора

Бумащината властва в местния парламент, въпреки харчовете за "масовата таблетизация" на общинските съветници  

Внушителен обем от 34 печатни страници (формат А4), представляваше дневният ред на комисията по социални дейности.

Минимум се разпечатват по 30 такива екземпляра за заседание. Днес заседаваха още три комисии. Рядко се случва да има ден от седмицата, който да мине без някоя комисия да се е събрала. Обикновено заседават по 2-3. Трудно е да се добие ясна представа колко хартия отива за обслужването на работата на местния парламент и неговите многобройни комисии с дълги имена. Със сигурност е много. Вероятно всички варненски вестници изразходват по-малко хартия за тиражите си.

От два месеца насам всеки общински съветник (общо 51) разполага със служебен таблет Samsung Galaxy. За това бяха похарчени 18 хиляди лева. Дори се оказа, че към таблетите има SIM карти с мобилен интернет. Не стана ясно на каква месечна тарифа са те, но 50 сметки на месец, са си 50. Масовата таблетизация предвиждаше в местния парламент да се въведе електронно гласуване. И да се преустанови изразходването на купищата с хартия. Нищо от това до момента не е факт.

Дали заради ЕГН-то или просто от инатлък, доста съветници откровено отказват да работят с таблетите. На други, таванът им на ползване стига до отварянето на служебната поща, плюс някой и друг жълт сайт. Трети играят игри или висят и чатят във Фейсбук. Тези, които искат, могат и настояват таблетите да бъдат използвани по предназначение, са малцинство.

Пример за това бе днешното заседание на социалната комисия. Гербаджията Павел Христов предложи на колегите си да спрат да разпечатват документацията на хартия и всичко да минава на електронен носител. В крайна сметка комисията се съгласи с това, но остави вратичка – който иска може да продължи с хартията.

А сега едно сравнение, тъй като у нас хората във властта обичат да се сравняват с големите. Дори да изтъкват, че понякога са ги надминали в нещо си. Когато говорим за тотален отказ от използването на документация на хартиен носител, няма как да не споменем Google (Гугъл). Единстваната хартия, която може да се види, пипне и т.н. в офисите на интернет-компания номер едно в света, се намира в... тоалетните.

Във WC-то, което ползват съветниците в общината, тоалетна хартия рядко може да бъде открита. За сметка на това местните парламентаристи прехвърлят през ръцете си купища бумаги и имат таблети, които не им влизат в употреба или ги ползват за всичко друго, но не и за това, заради което са купени.