Крият докладна, внесена от "Пазари" в градския парламент

Мисия Варна

20-07-2012, 17:01

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

Росица Колева

Всичко от Автора

Докладната записка беше пратена за разглеждане в комисията по финанси още през март, но така и не видя бял свят

Докладна записка, внесена преди месеци от общинска фирма "Пазари" в местния парламент за преразглеждане на дивидента, потъна вдън земя.

Решение за дължимите дивиденти от общинските дружества взе на днешното си заседание комисията по "Финанси и бюджет". Според него три дружества ще плащат дивидент в размер 76% от печалбитe си за 2011 година до 20 септември.

Най-колосалната сума ще излезе от "Пазари" ЕАД. От печалба 763 хил. лв. дружеството ще олекне с 583 хил. лв.

"С приемането на бюджета гласувахме дивидентът да е 60% от печалбите на дружествата. Сега самоволно са станали над 70%, отиват към 80 % и даже не се цитират проценти, ами сме минали директно на конкретни цифри", обади се Петър Липчев от "Промяна за Варна" и предложи дивидентът от печалбата да бъде свален на 40%, както беше до преди 2 години. Липчев допълни, че имало предложение от всички управители на дружества процентът да бъде свален с оглед на кризата."Къде е това предложение?", попита Таня Парушева от "Нашия град", но комисията остана глуха за въпроса й.

"Дивидентът не се определя с приемането на бюджета, а след като се разгледат финансовите отчети на дружествата", скочи шефката на финансовата дирекция в общината Стефка Господинова. "По план в бюджета от дивиденти постъпленията трябва да са 800 000 лв. Никакви инвестиционни намерения не са постъпвали в общината, че да им оставям дивидент. Като собственик на дружеството Общинският съвет може и 90% дивидент да гласува", повиши тон Господинова. "Взети са предвид всички социални, инфраструктурни и пазарни, в случая с "Пазари", потребности на дружествата, когато е определян дивидентът", продължи финансовата шефка.

Включи се и Янко Станев, според който с дивидента се редуцирал дефицитът в общинския бюджет. "А дружествата ще имат ли налични пари, за да го платят до 20 септември", намеси се отново Парушева. "Това си е техен проблем, ако очакват някакво милосърдие, няма да стане", отговори й Станев.

Никой от съветниците не отвори уста за това, че докладна записка, внесена от "Пазари", именно за намаляване на дивидента с цел инвестиции не е стигнала до комисията по финанси, където трябваше да бъде разглеждана.

На 10 февруари тази година от "Пазари" ЕАД са внесли писмо в общината с входящ номер 0012 - 2600/10/10.02.12, научи ВарнаУтре.бг. В него дружеството посочва, че е необходимо намаляване на дивидента, който плаща за определен период от време, за да могат да се извършат реинвестиции, които да ускорят модернизацията на пазарните площадки.

"Необходимо е завършване на цялостната модернизация на материално-техническата база, стартирала през 2008 г. Това ще увеличи клиентопотока, респективно интереса към наемането на търговски обекти от нови наематели. В тази връзка "Пазари" ЕАД предлага да бъде обсъдено и гласувано намаление на дивидента или поне възстановяване на предишното равнище от 40%", се казва в писмото, подписано от всички членове на Съвета на директорите на дружеството.

Докладната от "Пазари" беше пратена в комисията по финанси на 1 март. Преди това тя постъпи в комисия "Собственост и стопанство", където обаче не беше разгледана. Прехвърлянето във "финанси" стана по предложение на Иван Луков от ГЕРБ. Владимир Тонев от "Нашият град" тогава настоя комисията да не се лишава от възможността да обсъди нещата и да не се праща всичко свързано с пари веднага на финансовата комисия.

"Предложението е първо да отиде там и после да се върне при нас за решение", коментира тогава шефката на собственост Валентина Софрониева. "Ако е така, може, но нали знаете мнението на председателя (тогава комисията все още беше оглавявана от Янко Станев), че казаното от неговата комисия е окончателно", коментира Тонев, но Софрониева го увери, че след като искането е входирано в "Собственост и стопанство", значи там ще се решава.

С тази уговорка предложението беше прието, а накрая Петър Липчев попита "После ще се върне при нас, нали?" и след уверение от страна на Софрониева заключи: "Само да не забравим да се върне!".

Пет месеца по-късно писмото от "Пазари" не е гледано нито във финансовата комисия, нито е върнато в "Собственост". В този период вече бившият шеф на "Финанси" Янко Станев беше сменен и неговото място зае Иван Портних, но докладната не е видяла бял свят и при новия председател.

В крайна сметка на днешното заседание 76% дивидент беше приет, като предложението на Липчев за намалението му изобщо не беше подложено на гласуване.

Другите две фирми Стопанска и спомагателна дейност и Ученическо и столово хранене ще внесат съответно по 130 и 52 хиляди лв. при печалби за миналата година - 170 000 и 68 000 лв. Всички останали дружества са освободени от задължението да плащат дивидент на общината. Лечебниците - с мотива, че изпълняват социална функция, а "Обреди", заради купуването на нови терени за гробищни паркове.