Станишев: Арестът на депутата е за отвличане на вниманието

Новините

18-07-2012, 17:51

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

Даниел Русинов

Всичко от Автора

БСП ще иска вот на недоверие към правителството по негативните оценки на евродоклада 

С ареста на собствения си депутат Димитър Аврамов управляващите от ГЕРБ целят да отклонят вниманието

от убийствения доклад на Европейската комисия. Това смята лидерът на БСП и председател на ПЕС Сергей Станишев. Той е на визита във Варна заради подписката за свикване на референдум за АЕЦ "Белене".

Отклоняването на вниманието чрез този арест не означава, че Аврамов е жертва на политическа репресия, стана ясно от думите на социалиста. Той подчерта, че депутатът е бил следен дълго време, но е задържан точно сега, когато излезе евродокладът. Станишев вметна, че арестуваният е участвал активно в изборния процес. „Тогава е бил полезен, сега вече е ненужен“, коментира червеният шеф.

Относно критичния доклад, лидерът на БСП смята, че управляващите са извадили късмет, тъй като политическата криза в Румъния е отклонила вниманието от нашата страна. Червените вече са започнали консултации в парламента за искане на вот на недоверие към правителството по негативните оценки в евродоклада.

Станишев подчерта, че докладът акцентира върху натиска над съдебната система у нас и върху невъзможността да се разделят властите, които трябва да са независими една от друга. „Директно е цитиран Цветанов и натиска му върху съдебната система“, посочи червеният лидер. И припомни, че вътрешният министър е говорил за разбити 600 престъпни групи, а евродокладът констатира, че 12 криминални групировки имат оборот от 1,8 милиарда у нас.

На входа на Морската градина днес Станишев лично агитира варненци да се включат в подписката за АЕЦ „Белене“. До момента са събрани над 500 хиляди подписа. „Хората искат да си кажат мнението. Искат за първи път да се вземе решение чрез референдум. Искат да имат информация и сами да вземат отношение. Решението на правителството беше взето на тъмно, заради това има нужда от референдум“, категоричен беше лидерът на БСП