Криза за вентилатори в жегата

Новините

18-07-2012, 06:55

Снимка:

АРХИВ

Автор:

в.Труд

Всичко от Автора

Продажбите на вентилатори скочили четири пъти 

За дефицит на вентилатори на българския пазар, съобщава в. "Труд" в тема посветена на жегите.

Перката, раздвижваща въздуха, вече не може да се намери в куп магазини за битова техника. “Вентилаторите свършиха, не знаем кога пак ще ни докарат”, обясняват търговците на поредния купувач в един от големите столични молове.

Жегите много ни изненадаха тази година и в момента наистина има недостиг на вентилатори, обясни пред “Труд” Божидар Колев, съсобственик на голяма верига за битова електроника у нас. Някои модели вече са изкупени изцяло - най-вече евтините, а за останалите складовите наличности също са почти изчерпани, обяснява той.

И докато за някои други стоки при недостиг може да бъде организиран бърз внос, то при вентилаторите това не е така. Причината е, че този продукт се произвежда само в Китай и ако поръчаме сега, стоката ще пристигне чак след три месеца, когато няма да ни трябват, обяснява Колев. Според него търсенето на този тип уреди до голяма степен е на случаен принцип и потреблението не може да се прогнозира.

Миналата година лятото беше по-прохладно, но сега продажбите на вентилатори и климатици са по-добри откогато и да било, потриват ръце за големи печалби търговците.  Специално при вентилаторите ръстът в сравнение с миналата година е четворен. Цената на устройствата, раздвижващи въздуха в дома и офиса, е между 20 и 100 лева - в зависимост от марката. По-скъпите модели са малко по-устойчиви и здрави. 

При климатиците ръстът на продажбите спрямо 2010 г. е между два и три пъти. Търсенето е съсредоточено в ценовия клас между 800 и 1000 лева. Хората сега определено си слагат климатици заради жегата, но малцина купуват уреди само за охлаждане.