Откриха злато в българския Помпей

Новините

18-07-2012, 06:40

Снимка:

АРХИВ

Автор:

в.Стандарт

Всичко от Автора

Златен солид в идеално състояние бе открит в крепостта Акра на нос Акин

Злато е открито в българския Помпей, съобщава в. "Стандарт".

Новината дойде вчера по обяд, когато екипът на доц. Иван Христов, зам.-шеф на НИМ, попадна на уникална находка на нос Акин при Черноморец. Преди дни бе открит квартал, част от византийско селище, жилищата в който са затрупани от покривите при пожар и по този начин са консервирани и съхранени до наши дни. През 80-те години на 6-ти век при нашествие на аварите в крепостта Акра всичко е опожарено до основи. 

Учените намериха идеално запазен солид от времето на Аркадий (377/378-1 май 408). След смъртта на Теодосий I Велики през 395 г. Римската империя окончателно и за последен път е разделена, като Източната част поема Аркадий, а Западната - брат му Хонорий. 

Изключително скъпата и за времето си монета е пусната в обращение 80 години след като е била изсечена и е циркулирала до падането на крепостта Акра през 584 г. Тогава аварите превземат и Анхиало (дн. Поморие) като нанасят сериозни поражения на градовете по Южното ни Черноморие.

Убедени сме, че ще намерим още злато, каза за "Стандарт" доц. Иван Христов. Той вече откри и няколко бронзови монети. Екипът му попада и на все повече жилища. Тук е имало малко градче, поясни Христов.

Крепостта Акра на нос Акин е най-сериозният обект по програмата "Виа Понтика" на кабинета. Укреплението и селището са били разположени на 20 дка на най-стратегическото място в залива Вромос. При разкопките археолозите вече откриха уникален бронзов канделабър, керамика от Пергам и надпис на старогръцки. Това са доказателства, че тук е имало развита култура от най-стари времена, каза зам.-шефът на НИМ. Докато доц. Христов ми съобщаваше за открития солид, ми се обади Симеон Дянков. Вицепремиерът ни е на кадем, каза и директорът на НИМ Божидар Димитров.