Митничари на протест

Новините

18-07-2012, 06:37

Снимка:

АРХИВ

Автор:

в.Стандарт

Всичко от Автора

Никой не е роден чиновник, поряза ги Дянков

След съдиите и митничарите заплашиха с протест, съобщава "Стандарт". 

Хората на Ваньо Танов ще се съберат в четвъртък в 18 часа пред финансовото министерство, за да покажат несъгласието си с преместването на агенцията в Русе. Около 85% от служителите в централното управление са подписали протестното писмо срещу готвените промени в закона за администрацията. Според тях, който откаже да напусне столицата, ще бъде уволнен. Недоволните посочват като аргумент и цената на преместването, която щяла да е десетки милиони левове.

Вицепремиерът Симеон Дянков обаче не даде никаква надежда, че преселението може да се размине. "Въпрос на време е, ще стане. Никой не е роден митничар, чиновник или банкер", отсече финансист номер 1. Той посочи, че на последните конкурси за работа 100 души са се конкурирали за едно място. "Има достатъчно кадърни хора. Ако някои решат, че не искат да са митничари, други хора ще дойдат и ще си свършат добре работата", категоричен беше вицепремиерът.

"Всеки има право да изказва мнение, но решението трябва да се вземе на базата на силата на аргументите, а не на емоциите", каза и митничар номер 1 Ваньо Танов. Според него реформата даже е закъсняла, защото още преди време държавата е трябвало да даде шанс и на регионите да имат някакви възможности. Освен това Танов разкри, че частна фирма вече е предложила да предостави на Агенция "Митници" оборудвана бизнес сграда клас А в Русе, където да се премести централата на институцията. В замяна частникът иска да получи имот в София. "Сградата е изградена с двоен под, има окабеляване, всичко е направено до ключ", каза Танов пред БНР. Също така фирмата изразява готовност да поеме и разходите по преместването на администрацията и необходимото й оборудване. Ако се преместим в друг имот, ще трябва с обществени поръчки да оборудваме новата сграда, което ще отнеме 3-4 г. и допълнителен ресурс, добави Танов.