Майката на Лора: Моят живот свърши, предстои ми борба за живота на вашите деца

Мисия Варна

17-07-2012, 15:58

Снимка:

©Impact Press Group

Автор:

Даниел Русинов

Всичко от Автора

Днес в съдебната зала дойдоха и други почернени родители, чиито деца са блъснати и убити на пешеходни пътеки

„Да ви кажа четно, не почувствах, омраза, само гняв, че този човек отне смисъла на живота ми.“

Това каза майката на Лора - Нели Петрова, по адрес на човека, който блъсна с мотор и уби дъщеря й на пеходна пътека във Варна, точно на днешната дата преди една година. Днес в съда Петрова за първи път видя лицето на Диян Станчев - виновника за смъртта на детето й.

„За мен животът свърши“, каза през сълзи майката на Лора. И чрез медиите се обърна към всички българи - „От тук нататък ми предстои само борба за вашите деца. Обществото трябва да разбере, че всички тия борби на почернените майки, са за децата на всеки от вас.“

Заедно с Нели Петрова в съда днес дойдоха и други родители в черно - майката на 12-годишната варненка Ники, загинала миналата Коледа на пешеходна пътека в Русе. Също и майката на Валя, която беше блъсната в Бургас, отново на пешеходна пътека.

Обвиняемият Станчев също беше облечен в черно. Той не обели нито дума през цялото време. По коридорите на съда и извън сградата пък беше плътно с адвокатите си – Милен Ралчев и баща му Борислав. Двамата бяха категорични, че Станчев има пълното право да не говори пред медиите. Ралчев-старши обаче финтира въпроса дали е конституиран като защитник на обвиняемия. Но пък назидателно поучаваше медиите какво казва закона относно конкретната ситуация.

Веднага след делото прокурор Катя Петрова коментира мотивите си да не подкрепи днес споразумението за условна присъда, което прокуратурата сключи със Станчев в края на миналата година. Както ВарнаУтре информира, делото за споразумението беше върнато във варненския окръжен съд, по искане на главния прокурор до ВКС.

„Има становище на главния прокурор и решение на ВКС, което обуславя и сегашното мое становище. Добре е да се вземе под внимание наказателната политика на съда и прокуратурата по подобни случаи до момента и след момента. Нерядко са били случаите, когато прокуратурата внася обвинителен акт, а съдът налага по-ниски наказания.

За мен присъдата на Станчев (оттпадналото споразумение за условна присъда) беше изключително тежко наказание, тъй като беше най-тежкото от всички наложени през 2011 г. за подобен род престъпления. Дано наказателната политика на съда се промени в посока както реши ВКС. Тогава ще имаме други наказания”, коментира прокурор.

От тук нататък прокуратурата има едномесечен срок да внесе в окръжния съд обвинителен акт срещу Станчев. Дело вероятно ще тръгне наесен.