Убиецът на Лора не обели нито дума в съда

Мисия Варна

17-07-2012, 13:50

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

Даниел Русинов

Всичко от Автора

Почернената майка не сдържа сълзите си, когато видя в съда виновника за смъртта на детето й

Точно преди една година моторист блъсна и уби 20-годишната Лора на пешеходна пътека на бул. „8-ми Приморски полк“ във Варна.

Днес убиецът Диян Станчев и почернената майка на загиналото момиче Нели Петрова, за първи път се срещнаха очи в очи в съдебната зала. Това стана, след като делото за убийството беше възобновено в Окръжен съд Варна. Станчев не пророни нито една дума, както в съдебната зала, така и пред сградата на съда. Той подмина с мълчание и всички въпроси на медиите.

Станчев дори не погледна Нели Петрова в очите, въпреки че в съдебната зала ги делеше разстояние не повече от 2 метра. През цялото време Станчев се стараеше да не кръстоса дори и случайно поглед с почернената майка. Жената не сдържа сълзите си, след като за първи път видя човека, причинил смъртта на дъщеря й. И то точно 1 година след смъртта на момичето. 

Днес в съда стана ясно, че отпада постигнатото в края на миналата година споразумение между прокуратурата и убиеца, което е било одобрено от ВОС. Припомняме, че то предвиждаше 2 години лишаване от свобода, отложени с 4 години изпитателен срок и 2 г. без право да шофира. Тоест, условна присъда. По искане на главния прокурор обаче, Върховният касационен съд върна делото за възобновяване във Варненския окръжен съд. Днес съдия Даниела Костова разясни, че по закон и според указанията на ВКС, предмет на делото е само споразумението, което е било постигнато в досъдебна фаза.

Прокурор Катя Петрова заяви, че не поддържа въпросното споразумение. Адвокатът на обвиняемия Милен Ралчев каза, че не може и няма какво да коментира по позицията на прокуратурата. Така споразумението вече е само история. От тук нататък следва прокуратурата да внесе обвинителен акт в съда в едномесечен срок и делото да влезе в съдебна фаза.

По закон обвиняемият отново може да признае вината си и да получи присъда под минимума в съкратено дело. Минимумът е до 6 години лишаване от свобода. Според съдебни експерти това обаче не означава, че Станчев задължително ще влезе в затвора. Той има възможност отново да получи условна присъда, която дори и да е по-лека от тази в отпадналото споразумение.