Дянков: Ниски данъци вместо евро

Новините

17-07-2012, 08:17

Снимка:

Архив

Автор:

в. "Стандарт"

Всичко от Автора

Страната ни може да откаже влизане в еврозоната, ако се стигне до хармонизиране на данъците в страните членки на валутния съюз

Ниски данъци вместо еврото може да избере България.

Страната ни може да откаже влизане в еврозоната, ако се стигне до хармонизиране на данъците в страните членки на валутния съюз. Това каза вицепремиерът Симеон Дянков в интервю за австрийския вестник "Дер Щандарт". По думите му данъчната хармонизация е опасност не само за България, но и за икономическата конвергенция в ЕС. Поради това страната ни може да последва примера на Швеция и Дания, които не използват единната валута. Дянков иска данъците у нас да останат най-ниските в ЕС. Той все пак подчертава, че дългосрочната цел на България е приемането на еврото като валутна единица. Засега обаче страната ни предпочита да изчака, въпреки че изпълняваме критериите за членство в еврозоната.

Симеон Дянков посочва също, че България е най-стабилната страна в региона, която поставя фокус върху бюджетната дисциплина. "Живеем в трудно съседство, тъй като в последно време в Румъния и Сърбия също усещат трудности", казва вицепремиерът. По ирония на съдбата стагнацията в Гърция може да помогне на България в средносрочен план, смята Дянков. По думите му, повече от 3 хил. гръцки предприемачи са дошли у нас поради непосилното данъчно бреме в южната ни съседка. Финансовият министър не пропуска възможността да изкаже и критики по адрес на ЕС. Според него Европа е действала прекалено бавно относно задаващата се криза, което е причината за големия размер на загубите към днешна дата, пише "Стандарт".