Отпуски местят изборите

Новините

16-07-2012, 06:35

Автор:

в. "Стандарт"

Всичко от Автора

В ГЕРБ обсъждат идеята изборите за парламент да се проведат догодина с месец по-рано

Редовните парламентарни избори догодина да не са в разгара на лятото през юли, а около месец по-рано,

е идея, която се обсъжда неофициално в средите на ГЕРБ, пише"Стандарт". Мотивът им е, че през юли започват отпуските и има опасност силно да падне избирателната активност на младите и хората на средна възраст. Официално от ГЕРБ казват, че не са обсъждали дата. Но високопоставени партийци не отричат да търсят начин да изтеглят вота за края на май, началото на юни.
Според юристи и опитни изборджии обаче тази идея е трудна за реализиране. Причината е в конституцията, според която "избори за ново Народно събрание се произвеждат най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишното". Проблемът е, че мандатът на този парламент изтича на 5 юли 2013 г. И съответно вотът за следващите депутати може да е най-рано в първата неделя след тази дата - 7 юли 2013 г. Още повече че има тълкувателно решение на Конституционния съд, според което мандатът на депутатите започва да тече от избирането им, а не от полагането на клетва, както е при президентите, напомни  дългогодишният член на ЦИК Михаил Константинов. Съответно, ако вотът е преди 5 юли 2013-а, ще имаме известно време избрано и действащо Народно събрание. Което е невъзможно. Изходът според Константинов е в поправка в конституцията. В която да се предвиди и срок преди края на мандата, в който може да се насрочат избори. Например от две седмици.
В най-голямата опозиционна партия - БСП, датата на изборите не е била обсъждана. Червени юристи казват неофициално, че идеята за по-ранен вот е добра,но много сложна за реализиране. В БСП засега биха подкрепили поправка в конституцията, която да позволи това.