Марс във Везни - слон в стъкларски магазин или мечът на правосъдието !?!

Архив Варна

15-07-2012, 16:35

Автор:

EЛЕНА ПЕНЧЕВА

Всичко от Автора

Трябва да търсим и използваме  благоприятните възможности за намиране на дипломатически решения, да разрешим спорните ситуации цивилизовано и да не губим връзката си със здравия смисъл на изконните човешки добродетели.

Каквото на небето, това и на земята, гласи първият принцип на Хермес, който векове наред обърква толкова много хора, вкарвайки ги в заблуждение, че звездите ни влияят.

Те ни влияят толкова, колкото и ние на тях, доколкото във Вселената действа принципът на взаимосвързаност и единство с цялото.

Знаете за ефекта на пеперудата, нали? Но не влиянието е най-съществено, а описанието. Звездите описват процесите и това е същността на астрологичната наука, която се занимава с разчитане на тези тенденции и процеси, описани в позициите и взаимодействието на планетите.

В началото на юли Марс, планетата, проектираща принципите на волята и личния импулс, най-после напусна територията на Дева, където престоя необичайно за бързината и нетърпението си цели осем месеца. Дали това бе полезно за самия Марс, който навярно е имал нужда да стане по-дисциплиниран и организиран, или за Девите, които вероятно са имали нужда да станат по-импулсивни и борбени, ще става ясно оттук нататък. Вероятно всички сме имали нужда да ошлайфаме уменията си, да придобием повече сръчност и да подчиним личните си импулси в служба на другите.

Кой учил-учил, кой правил-правил, сега Марс вече  насочва импулсите ни  в сферата на  общуването и взаимните изгоди, както и на по-високите претенции, характерни за Везните. На тяхна територия обаче, той не се чувства много комфортно и с характерната си недодяланост ще ни направи зрители на филма "Слон в стъкларски магазин". Ще трябва да полагаме усилия, за да не забравяме за добрите обноски и да контролираме проявите на този разхайтен и арогантен биткаджия, защото именно той ще провокира най-сериозните конфликти и опасности, които ни предстоят през тази година, включвайки се бързо и яростно в битката между Уран и Плутон.

А тя, битката, се води вече достатъчно активно и безмилостно. Това вероятно усещат всички, които имат важни планети и ъглови позиции в началните градуси на кардиналните знаци - Овен, Рак, Везни и Козирог. Всъщност в такива мащабни военни действия обикновено никой не остава незасегнат и безучастен и през този месец всички ще получим своите роли в глобалното представление.

В средата на месеца Марс, загубил търпението си, ще се включи в напрегната конфигурация, описваща силови конфликти, принудителни реформи, обостряне на социално-политически проблеми и усложнения във финансово-икономическите сфери. Тези, които са запознати с астрологичната символика, вероятно ще се съгласят с мен, че Марс, Уран и Плутон са всъщност трима заклети приятели, обединени от яростта и разрушителната сила, която притежават, непризнаващи и непознаващи поражението и проверили верността си в множество безмилостни битки, в които всичко, стоящо на пътя им, бива унищожено. И това не е влияние - това е описание на една ситуация, изискваща неотложна промяна. Но как ще бъде извършена тя зависи само от нас. Здравословно и дори животоспасяващо е да не й се противопоставяме, а напротив - да участваме в нея и да съдействаме за реализацията й.

Разбира се, нито една промяна не може да бъде осъществена мигновено и макар че позитивната роля на Марс тук ще бъде да обозначи точките на непримиримост, добре би било да не се поддаваме на типичната за него жестокост и безсмислена агресия. Само най-чистите духом личности, надарени с мъдрост и подкрепени с висок морал на намеренията, могат да използват тази енергия за установяването на справедлив ред и хармония. Те обаче със сигурност няма да предизвикат или участват в сблъсъци или да проявят ярост и грубост, защото знаят, че ще бъде нужно време, за да се задвижат процесите, които ще променят лицето на света, както и да се прояви ефектът от случващото се в момента.

Е, време ще имаме - Новолунието на 19 юли ще бъде в пряка корелация с тези процеси и ще ги зададе като тенденция най-малко за месец напред - до следващото новолуние през август.

В личен план, повишената агресивност, усилията и стремежът към постигане на повече независимост на всяка цена ще станат очевидни в поведението най-вече на представителите на кардиналните знаци - Овен, Рак, Везни и Козирог , както и на всички, които имат силно проявление на кардиналните знаци в личните си хороскопи. Особено интензивни ще бъдат процесите при онези, които са родени в средата на съответните месеци - от 15 до 20 число. В случай че самите вие не сте настроени на подобна вълна, пренастройката ще дойде бързо чрез съприкосновението с хора и ситуации проводници на съответното настроение.

Добре е да избягваме през този период общуването с агресивни или съмнителни личности, както и горещи, екстремни преживявания, за да не попаднем в капана на обстоятелства, превръщащи ни в горящи факли. Травмите поради невнимание или проява на импулсивност и своенравие ще зачестят. Бъдете особено внимателни при шофиране и не се поддавайте на никакви провокации както на пътя, така и в живота. Вероятни са също и повреди в технически средства породени от или пораждащи по-мащабни аварии, бедствия и катастрофи, така че екстремизъм в живота ни няма да липсва и по-добре е да не го търсим сами.

Стремежът към лидерство и желанието да се постигнат целите на всяка цена са другите опасни оръжия, с които си служи Марс  и които този път могат да ни поставят в условия на жестока борба и безмилостна конкуренция, като застрашат завоювани до момента позиции. Източник на конфликт и напрежение, могат да станат административни дела, съвместно управление на финанси и дългови  инструменти, както и задължения към държавата и кредитори. Неочаквано развитие на обстоятелствата както и скрити до момента факти ще натиснат спусъка за проявата на пагубното влияние на възникнали в миналото процеси както в глобален, така и в личен план.

Въпреки всичко, заради положителната намеса на Меркурий и Юпитер и благодарение на благоразположената домакиня на Марс-Венера ще имаме и изключително благоприятни възможности  да разрешим спорните ситуации цивилизовано и да не губим връзката си със здравия смисъл на изконните човешки добродетели. Благородният стремеж към истинска справедливост и взаимно изгодни решения може да бъде постигнат чрез проява на внимание, дипломатичност и себеконтрол, чувство за единство и подчиняване на личните стремежи на колективните цели и идеали. Всички, които съзнателно работят за тях, сега могат  да постигнат видими и качествени резултати.