Президентът е обезпокоен от уволнението на съдия Тодорова

Мисия Варна

13-07-2012, 12:13

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

Даниел Русинов

Всичко от Автора

Държавният глава похвали варненските магистрати за прозрачния избор на членове за новия ВСС

„Няма как да не съм обезпокоен от поредното решение на Висшия съдебен съвет, което създава усещането и съмненията за необективност.“

Така президентът Росен Плевнелиев коментира днес във Варна уволнението на председателя на съюза на съдиите Мирослава Тодорова. Съдийката стана известна с делото си за клевета срещу вътрешния министър Цветан Цветанов, заради думите му, че работела за организираната престъпност.

Според Плевнелиев съмненията за необективност около решението Тодорова да бъде уволнена, е поредният проблем, който старият ВСС произвежда в последните дни.

Президентът посети Съдебната палата и разговаря със съдиите от варненския район преди началото на общото им събрание. На него те номинират и гласуват кандидати за членове на новия ВСС, както и делегати за общото събрание на съдиите в България. Плевнелиев е първият президент, който приема покана за среща с редови съдии.

„Това, което виждаме днес тук, във Варна, е силна активна гражданска позиция на всички магистрати. Те се събраха заедно и номинират достойни кандидатури. Всеки магистрат може да номинира, това виждаме днес тук, но те не го правят задкулисно и с уговорки, а открито, честно и с обосновки. Слагат всичко на сайта и взимат прозрачни решения. Ако в цялата страна решенията минават по този начин, ще имаме нов ВВС, който ще стартира с висока степен на доверие“, коментира Плевнелиев.