Президентски съвети и крилати фрази

Мисия Варна

12-07-2012, 19:24

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

Даниел Русинов

Всичко от Автора

Папата стискал ръката на президента половин час, за да му благодари за 200-килограмовото яйце

Доста коментари, които могат да претендират за челни места в класацията за крилати реплики, направи днес в приемната си във Варна президентът Росен Плевнелиев.

Първо сам се определи, като „последният бушон в държавата“. По този начин той посочи своето място в управлението на страната. Според него президентството не трябва да води неприсъщи битки или държавният глава да бъде включван и изключван „като шалтер“.

Във връзка с внесен при него сигнал за корупция в НАП-Варна от бивша служителка, участвала принудително в схемите, Плевнелиев роди друга крилата реплика. „Българите трябва да спрат да плащат подкупи на полицаи и чиновници, защото така се саморазстрелват.“

„Не позволявайте дребни селски изнудвачи да дерибействат.“ Това посъветва президентът собственици на земи, които се жалваха, че арендатори не им плащат рентата. „Имате земя, имате договор... съберете се и наемете адвокат, платете му процент от сумата, която ще спечелите в съда“, разясни Плевнелиев. По адрес на арендатора той каза - „махнете го този дерибей“ и препоръча на собствениците на земи да ползват евросубсидии.

На пенсионери, които се оплакаха, че варненската топлофикация ги е превърнала в свои крепостници, президентът каза да помислят за програмата за саниране на жилища. „Нямаме пари“, отговориха хората. „Осигурено е финансиране, подайте заявления и ще ви обяснят всичко. Ако струва 8 хиляди лева, държавата дава 4 хил. и вие 4 хил. Но вашите 4 хил. можете да ги вземете от фонда и те ще се изплатят от икономиите“, увери Плевнелиев.

„Папата половин час ми стиска ръката“, жизнерадостно разказа президентът пред ексдипломата Иван Станчов. Повод за това бяха интерпретации в медиите, според които Станчов нарекъл ГЕРБ фашисти и комунисти на сесията на местния парламент, когато беше приет ОУП. Потомственият дипломат разясни на президента, че визирал целия общински съвет, защото не дали думата на гражданските организации, които искали да защитят Морската градина.

По същия начин Плевнелиев обясни, че историята с 200-килограмовото яйце, което подари на папата е била интерпретирана погрешно в медиите. Според президента, подаръка е бил предварително съгласуван и главата на римокатолическата църква останал възхитен. Факт било, че планираната за 30-минутна среща, продължила 1 час.

„Влизам при папата и започвам да говоря надълго и нашироко, а протоколът е 10-15 минути разговор, снимки и след половин час си заминаваш. Той отдели 15 минути само на прословутото яйце. Още толкова ми държа ръката, за да ми благодари за подаръка“, разкри президентът детайли от визитата си във Ватикана.