Сезираха президента за корупция в НАП-Варна

Мисия Варна

12-07-2012, 18:27

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

Даниел Русинов

Всичко от Автора

Заради сигналите в прокуратурата служителката е била заплашвана от началника си, че ще бъде залята с киселина

Бивша служителка от НАП-Варна днес представи на президента Росен Плевнелиев сигнал и доказателства за корупционни схеми,

в които е била принуждавана да участва. Става въпрос за схеми около обществени поръчки на данъчното. „Бях притискана от преките си началници да залагам удобни критерии, така че поръчките да ги печелят предварително определени фирми“, заяви пред президента Биляна Якова.

Жената сигнализирала за това директора на НАП, но не получила никакъв отговор. Това я принудило да подаде сигнал в прокуратурата за корупционните схеми. Окръжният прокурор два пъти е излизал с отказ да образува наказателно производство по случая. И двата пъти Якова е оборвала това решение по съдебен ред.

Уведомила е Министерството на финансите и Симеон Дянков. От там пратили двама служители на проверка, но те не открили доказателства за корупция. Вътрешният одит на НАП също не установил нищо незаконно, открил само административни нарушения. Заради сигналите си в прокуратурата Якова е била заплашвана от началника си в отдел „Логистика“, че ще бъде залята с киселина.

Заявили й, че или участва с тях в корупционната схема, или системата ще я смачка и изхвърли. През 2009 година жената дори станала жертва на побой, но органите на реда така и не открили връзка между нападението и сигналите за корупция.
Якова е работила 5 години в НАП. До четвъртата включително работата й е била оценявана високо. На петата година й слагат ниска оценка и я освобождават.

Тя е уверена, че ще спечели делото, което води срещу уволнението си. „Аз обаче не искам да се връщам да работя там. Това означава да съм отново със същите хора, които участват в корупционните схеми. Тръгнала съм да се боря сама, за да защитя държавни пари, не мои“, заяви тя пред президента Плевнелиев.

Той пък коментира, че е крайно време хората да спрат да плащат подкупи, защото това е саморазстрелване. Държавният глава беше категоричен, че българите не трябва да плащат на катаджии, на данъчни и на каквито и да е други държавни служители. Така ще се види, ако чиновник е забавил нещо с 6 месеца, защото чака подкуп и ще бъдат взети мерки, смята президентът.