Правителството тотално се оплете с цифровизацията

Новините

12-07-2012, 06:01

Снимка:

АРХИВ© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

в. Сега

Всичко от Автора

Вицепремиерът Симеон Дянков заяви, че цифровизацията отново трябва да бъде отложена, защото не е по силите на бюджета

Кабинетът очевидно няма никаква идея как да се справи с цифровизацията на ефира, след като вчера двама от министрите дадоха коренно противоположни изявления за това само в рамките на няколко часа,

алармира "Сега". Най-напред Министерския съвет прие план за въвеждането на цифровото разпръскване, което е един от ангажиментите на България към Европейската комисия. Веднага след края на заседанието обаче вицепремиерът Симеон Дянков заяви, че цифровизацията отново трябва да бъде отложена, защото не е по силите на бюджета. Час по-късно транспортният министър Ивайло Московски бодро съобщи, че още следващата година ще бъде осигурено финансиране за поетапното й въвеждане.

Хаосът се увеличава на фона на критиките от Европейската комисия за забавянето и започналата наказателната процедура срещу България заради непрозрачните конкурси за компаниите, разпространяващи цифрови програми (мултиплекси). ЕК упрекна България, че е дала 2/3 от националния ефир само на един оператор, което нарушава директивите за защита на конкуренцията. Ако страната ни не се поправи, може да плаща глоби, които варират от 20 до 200 000 евро на ден, до провеждането на нов конкурс.

Зам.-министър Борисов обясни, че забавянето било заради редица неща, които транспортното и военното министерство трябвало да обсъдят. Той не смята, че ще се стигне до санкции от ЕК. На 26 юли управляващите ще представят пред ЕК становището си по проблемите.