Потвърдиха излизането на Иван Славков от ареста

Мисия Варна

11-07-2012, 15:25

Снимка:

АРХИВ © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Апелативният съд счита, че задържането му е продължило достатъчно време и е извън разумните срокове за това

В закрито заседание днес Варненският апелативен съд потвърди изменената мярка за неотклонение на Иван Славков от “задържане под стража” в „парична гаранция”

в размер на 85 000 лв. Определението, с което бе потвърдена паричната гаранция, не подлежи на обжалване.

Бившият президент на ФК "Спартак" и общински съветник отговаря пред закона заедно с Янко Колев, Николай Хаджимихайлов, с Пейчо Пеев и Свилен Николов. Според обвинението, престъпната група е създадена от Славков за наркоразпространение, склоняване към проституция, пране на пари и трафик на хора, припомнят от пресслужбата на съда.

Апелативният съд е разгледал частния протест от Варненска окръжна прокуратура срещу изменената мярка за неотклонение, както и жалбата на защитата на подсъдимия Славков срещу големия размер на паричната гаранция. Обвинението е настоявало Славков да остане в ареста. Неговите адвокати са искали паричната гаранция да бъде заменена с мярка подписка. Или по-нисък размер на определената гаранция, тъй като не била съобразена с имотното състояние на подсъдимия.

Апелативните магистрати са определили за неоснователни както протеста, така и жалбата. За да измени мярката за неотклонение в края на юни, окръжният съд е приел, че делото е в съдебна фаза от три години, а повече от този срок продължава и задържането на подсъдимия Славков. В настоящия момент са проверени всички доказателства, посочени от обвинението, а съдебното следствие е към финалната си фаза.

Първата съдебна инстанция е отчела и друг важен факт. От началото на годината Славков или адвокатите му не са ставали причина за неоснователно отлагане на делото. ВОС е приел, че „разумността” на срока на задържане по мярка за неотклонение е нарушена и поради тази причина следва да бъде изменена с по-лека процесуална мярка за принуда.

Апелативната инстанция счита, че задържането на Славков е продължило достатъчно време и е извън разумните срокове за това. Вярно е, че продължителният съдебен процес се дължи в голяма степен на злоупотребата с права от страна на защитата на всички подсъдими, но най-малко техните подзащитни следва да търпят неблагополучия от това, коментира съдът.

Що се касае до представените от адвокатите удостоверения от банкови институции, то и този съд счита, че те по никакъв начин не установяват имущественото състояние на подсъдимия. Предвид тежестта на обвиненията, за които Славков е изправен пред съда, втората съдебна инстанция намира, че сумата на определената гаранция от 85 000 лева не е завишена.