Учени откриха 100 картини на Караваджо

Новините

07-07-2012, 08:31

Снимка:

Getty Images / Guliver

Автор:

в.Труд

Всичко от Автора

Сред колекцията в миланския замък "Сфорцеско" са открити 100 картини и ескизи на Караваджо

Италиански експерти обявиха, че са открили 100 ескизи и картини на уникалния художник Караваджо, които може би са на стойност 700 млн. евро,

предаде АФП,цитирана в публикация на "Труд". Маурицио Бернардели Куруз и Адриана Конкони Федриголи открили творбите сред колекцията в миланския замък "Сфорцеско". Те били прибрани от ученици на Симоне Петерцано (1540-1590). При него Караваджо изучавал изящното изкуство между 1584 и 1588 г.

Платната били дело на "твърда и бърза ръка, показваща лица, тела и сцени, като Караваджо използвал детайли от 83 от тях в по-късни свои платна". Това твърди Куруз в доводите си, че картините и ескизите са дело на великия майстор.Двамата експерти обявиха резултатите си от двегодишно проучване, обхванало църкви в Милано и околностите на Бергамо, както и фонда "Петерцано".

Предпазливо за сензацията се изказа пресаташето по културните въпроси на Милано Елена Конена. "Картините винаги са били в замъка и никога не им е било приписвано авторството на Караваджо. Градските власти ще извършат своите експертизи. Бихме били щастливи твърдението на учените да се окаже истина."Сумата 700 млн. евро за новооткритите творбите е получена въз основа на средна цена от 7 млн. евро, платени за рисунки на майстори от XVI век на неотдавнашни търгове.