"Извинете, за какво протестираме днес" или как олекват каузите?

Без цензура

05-07-2012, 22:17

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

Росица Колева

Всичко от Автора

Желанието на екоактивисти да стават медийни звезди пропъжда хората с кауза

Извинете, за какво протестираме днес?

Тези думи прозвучаха на днешния пореден протест с неясна кауза, организиран от мними екоактивисти с мераци за политическа кариера и неспирни медийни изяви. Цифром и словом точно 58 души днес затвориха две пешеходни пътеки в центъра на Варна и разиграха като маймуни цял отряд "Сигма" и журналистите, за чието внимание копнеят. Хванали инерцията от мегапротеста във вторник, под чийто натиск Общинският съвет наложи тотално вето на строителството в Морската градина, "обичайните заподозрени" Кънчо Бонев, Калина Павлова и съпругът й Владислав Павлов решиха да се възползват. Същите тези, които не посмяха да шукнат във вторник, когато протестът беше истински и с кауза и Варна излезе и заяви категорично позицията си за Морската.

Професионално протестиращите организатори  днес надминаха себе си. На всичко отгоре се изпокараха и помежду си за медийното внимание. Около 19 часа започна протестът, който днес беше срещу Алея Първа или поне така гласяха плакатите, които шепата демонстранти си написаха на коляно пред общината. Кънчо Бонев по традиция изрецитира исканията си за ревизия на продажбата на крайбрежната алея от държавата на "Холдинг Варна". След него грабна мегафона и Калина Павлова. Колкото и да чакаха организаторите да дойдат още хора, те така и не се появиха. Вероятно защото варненци вече са научили за забраната за строителство в Морската, както и за ветото на движението и паркирането на автомобили там - неща, които бяха изтъкнати като причина за вчерашния протест с около 400 демонстранти. Щом разбраха, че "недоволните" няма да се увеличат, протестиращите потеглиха към пешеходната пътека на бул. "Осми Приморски полк" в пресечната с ул. "Братя Миладинови". Совалковото пресичане от единия до другия край на пътеката обаче трая едва няколко минути. За да предотвратят подобна на вчерашната ситуация със зверското задръстване, полицаи от "Сигма" реорганизираха движението и започнаха да отбиват колите от кръстовището на булеварда със "Сливница" в едната посока и от Червения площад в другата. Така се оказа, че демонстрантите се разхождат по празна улица и няма кого да блокират.

Все пак успяха да покажат "яростта" си пред един единствен джип, чийто шофьор типично по мутренски беше решил да мине точно през този път и през тази пешеходна  пътека, въпреки указанията на полицията. След като протестиращите се разкрещяха и наобиколиха джипа, навлязъл в средата на пешеходната пътека, се наложи униформен да се намеси и да нареди на наглия шофьор да се изтегли назад.

Неполучила достатъчно внимание обаче, малолюдната тълпа реши да се премести.  Така групичката се отправи към Севастопол. Там ситуацията се повтори. Полицаите превантивно отбиха движението,  демонстрантите необезпокоявано повикаха и там срещу  ТИМ и Алея Първа.

И докато във вторник, когато имаше за какво, Варна избухна, днес случайните минувачи с насмешка коментираха "Гледай какъв протест  - с 10 души". Докато демонстрантите "блокираха" пешеходната пътека, достатъчно къса като дължина, за да успеят да я запълнят, Кънчо Бонев не пропусна да се изяви пред телевизионните камери.  

Разбрали, че и на "Севастопол" няма кого да блокират, протестиращите се отправиха към входа на Морската. Когато шествието, което се сля с разхождащите се по ларгото варненци, се понесе към парка, Владислав Павлов влезе в разпра с  Кънчо Бонев. "Защо им даваш интервюта на тези мушмороци с камерите, сега няма да слязат да ни снимат долу", развика се той.

Демонстрантите стигнаха до Слънчевия часовник с идеята този път да блокират светофара на бул. "Приморски" под стълбите към Фестивалния комплекс. Там обаче пак бяха изненадани от сигмите, които бяха в готовност да отклонят движението. Една от демонстрантките пък отбеляза, че там пешеходната пътека била без предимство и полицията щяла да има повод да ги разпръсне. Тоталното олекване на протеста, наложи привикване от мегафона "Не се разотивайте". "А чия беше идеята да дойдем тук", не пропусна да си го върне Кънчо Бонев на Павлов.

Така протестът-медийно събитие завърши, а демонстрации за утре не се очакват, защото протестиращите се били изморили. Пародията, която псевдо екоактивисти създадоха, щеше да е смешна, ако не беше стряскаща. "Луд умора няма, нека си протестират" ще каже някой и ще е прав. Злината обаче идва от това, че следващия път, когато наистина има за какво да се протестира, хората няма да се вържат на въдицата на професионално протестиращите. Ето така олекват каузите.