Местностите с турски имена няма да бъдат преименувани

Мисия Варна

05-07-2012, 18:13

Снимка:

АРХИВ © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

Даниел Русинов

Всичко от Автора

Общинският съвет отхвърли предложението за преименуване на повече от 200 георграфски обекти с небългарски имена

Местният парламент отхвърли предложението за преименуване на местности и други обекти, които носят турски имена.

Това стана чрез явно гласувана, на което „за“ смяна на имената гласуваха само 11 местни парламентаристи. 9 бяха против, а 18 се въздържаха.
Инициатор на преименуването беше Костадин Костадинов от ВМРО. В последствие около преименуването се разразиха люти дисдкусии и спорове „за“ и „против“. В крайна сметка местният парламент създаде работна група, която да конкретизира местности и обекти с небългарски имена и да предложи нови названия за тях. Така се стигна до внушителното число от над 200 обекта за преименуване. През май новите имена бяха гласувани, но се даде срок от още месец за допълнителни обсъждания. Днес обаче предложението беше отхвърлено изцяло.

Костадинов коментира, че е учуден от разразилата се дискусия, тъй като преименуването било обикновен административен акт. Той подчерта, че други общини като Бургас, Каварна, Пловдив вече са направили такава смяна на имената. И настоя, че всъщност не става въпрос за преименуване, а за връщане на старите български имена. Костадинов е изненадан от отпора, който е срещнало предложението му. Според него след време тези местности ще се превърнат в жилищни квартали, тъй като Варна се разраства. „Нима хората искат да живеят в квартали, които се казват Боклуктарлъ, Ментешето, Караач теке, Акчелар, Баир баши и прочие“, риторично попита той.

Бившият шеф на ДПС-Варна Янко Станев пък разясни защо групата му общински съветници „Център“ гласува против. „Не приемаме въвеждането на всякакво ново наименование без преди това да бъдат питани хората, които живеят там. Нито е мястото нито е времето нито хората са поискали от нас да направим смяната на имената толкова масово и поголовно“, заяви Станев. Той и групата му не подкрепиха предложението, защото то надхвърляло всякакви идейни рамки и целесъобразност и създавало хаос и напрежение.