Правителството храни електронните медии с милиони

Новините

05-07-2012, 06:19

Снимка:

Архив

Автор:

в. Сега

Всичко от Автора

Публична дискусия "Медии без филтър" ще бъде предавана днес на живо в уебсайтовете на БГНЕС, Медиапул, Института за модерна политика и др.

"Сега" алармира, че министерствата са сключили договори за милиони с радиа и телевизии за популяризиране на европейски програми и различни кампании.

Това показват справките на ведомствата, предоставени на парламента в отговор на питания на депутати от БСП и "Атака". И макар средствата да са най-често по европейски оперативни програми, създават опасни връзки между властта и медиите и повдигат въпроса за журналистическата безпристрастност. Обикновено ведомствата дават пари на медиите, за да популяризират дадена дейност, като строежа на магистрали по ОП "Транспорт" например. Т.нар. комуникационен план за информация и публичност всъщност е задължителен за всяка европейска програма и представлява 0.6% от общата му стойност. България постоянно отчита забавяне по усвояване на европейските средства. С едно изключение - т.нар. комуникационни пари винаги са раздадени 100 %.

Това финансиране също би трябвало да се отпуска след конкурс, но Законът за обществените поръчки допуска изключение единствено за електронните медии, които могат да получават средствата пряко чрез т.нар. закупуване на програмно време. Най-големият благодетел се явява министър Мирослав Найденов, тъй като под негово управление са най-щедро финансираните оперативни програми. Над 10 млн. лв. е изразходвало аграрното министерство от юли 2009 г. до февруари т.г. за медийни инициативи по програмата за "Развитие на селските райони".  Според информация на в."Капитал" най-големите получатели са бТВ, Нова тв, БНТ и ТВ 7. Радиата основно са БНР, "Дарик" и "Фокус".

По ОП "Транспорт" към различни медии са разхвърляни 1 млн. 719 хил. лв. По ОП "Развитие на човешките ресурси" над 1 млн. лв. към медиите е раздало социалното министерство. Договорът с БНТ е за 182 300 лв. Би Ти Ви е взела 207 648 лв. За Нова тв са заделени 217 000 лв., за тв "Европа" - 80 990 лв., за ТВ7 - 110 080 лв. Шампион сред радиата отново е "Дарик" с 214 450 лв., следвано от "Фокус" с 99 795 лв. и БНР - 59 928 лв.

За популяризиране на ОП "Регионално развитие" МРРБ е сключило договори с три радиа и една телевизия от декември 2010 до февруари 2011 г. Всеки от тях е с продължителност 1 г. С пари по ОП "Околна среда" от екоминистерството пък са направили две медийни кампании за около 2 млн. лева, разпределени между 6 радиа и три телевизии.

Публична дискусия "Медии без филтър" ще бъде предавана днес на живо в уебсайтовете на БГНЕС, Медиапул, Института за модерна политика и др. Тя се организира в столичната книжарница "Хеликон" от агенция БГНЕС с участието на фондация "Фридрих Науман" и Института за модерна политика. Журналисти и граждански активисти ще разговарят за международните оценки за медийната свобода в България, за кръвосмешението между ПР и журналистика, за ролята на социалните мрежи и интернет медиите.