Ще ядем по-скъп, но качествен хляб

Парите

05-07-2012, 05:45

Снимка:

АРХИВ

Автор:

в. 24 часа

Всичко от Автора

Тазгодишната зърнена реколта се очертава да бъде много добра в цялата страна

Задава се по-скъп, но много по-качествен хляб наесен,

показват първите данни от стартиралата преди дни жътва, информира "24 часа". Добивите са с 10-15% по-ниски от миналата година,но за сметка на това качеството на житото е историческо, поне при мен от 1993 г. не е имало по-добро, заяви шефът на Националната асоциация на зърнопроизводителите Ангел Вукодинов. Съдържанието на най-важния показател в зърното за хлебарите - глутена, е около и над 30 единици. За хубави самуни са достатъчни 24-25, а в предишни години масово се правеше хляб и от пшеница с глутен по 18-19. Затова и ядяхме филии от фуражно жито с подобрители, въпреки че зърнопроизводителите оспорват, че всичката пшеница е хлебна, но просто е с различни показатели.

Житото е с историческо качество, но и на историческа цена, коментира пък Мариана Кукушева, шеф на федерацията на хлебопроизводителите. Само за една седмица пшеницата скочила от 300-310 лв. за тон на 350-360 лв. Дори се пробвала и границата от 370 лв. Това били изключително високи цени за старта на кампанията. През миналата година житото е било поне с 60-70 лв. на тон по-евтино.

Не знам как това заедно с поскъпването на тока с 13%, а на газа - с 5 на сто, ще се отрази на цената на хляба, пазарът ще го определи, а и Комисията за защита на конкуренцията ни забранява да говорим, заяви Кукушева. Според нея обаче е сигурно, че производствените разходи се увеличават значително и при свито потребление на хляб, жестока конкуренция и неплатежоспособно население може да докара нови фалити в бранша.

Ситуацията като цяло е много добра за българските зърнопроизводители и ако наистина имат високо качество, ще са много конкурентни, коментира Симов.Всъщност вече е факт и първото поскъпване на хляба заради новите цени на тока, газа и зърното. Преди дни в Хасково самуните скочиха с 10 ст.Повишаването на цената на хляба е абсолютно спекулативно, ако някой го е направил, коментира министърът на земеделието Мирослав Найденов. Според него няма никакви основания за скок.

"Новата реколта някъде започна, другаде ще тръгне до дни. Как така още не е ожъната пшеницата, а те да вземат да вдигнат цената", попита министърът.

"Ако пшеницата от новата реколта скочи много, в пъти, тогава да - може и да имат основание. Но сега - онзи ден казаха от ДКЕВР, че скача токът, и веднага - повишение. Цената според будалата, пробват - все ще измислят нещо и ако не е токът, не знам кое", възмути се Найденов. Министърът напомни, че ако има повишение на зърното от новата реколта, това може да повлияе на цената на хляба, когато хамбарите се изпразнят от старото жито, а не веднага.