Три години осигурителен рай за инвеститорите

Новините

04-07-2012, 06:26

Снимка:

Архив

Автор:

в. Монитор

Всичко от Автора

Всеки чуждестранен инвеститор трябва да вложи в България поне 10 млн. евро

Тригодишен рай за всеки голям чуждестранен инвеститор планира да създаде икономическото министерство

с поправки в Закона за насърчаване на инвестициите, съобщава "Монитор". За този период компанията, която налее десетки милиони евро у нас, ще бъде освободена от задължението да плаща осигурителни вноски за наетите български служители, като това задължение ще се поеме от държавата. Идеята беше представена от икономическия министър Делян Добрев по време на българо-германски бизнес форум в Берлин. Предстои предложенията на ведомството му да минат през одобрението на финансовото министерство.

За да се ползва от преференциалните условия обаче, съответният инвеститор трябва да вложи в България поне 10 млн. евро. Границата на изискуемата сума може да пада, ако става въпрос за високотехнологично производство или ако работните места се откриват в региони с голяма безработица.

България е добра площадка за инвестиции, промотира страната ни пред немския бизнес на форума и президентът Росен Плевнелиев.
Гарантирам, че институциите у нас ще направят всичко възможно да ви подпомогнат”, обърна се той към немския бизнес.

Броят на регистрираните в България румънски компании обаче се е увеличил с 50% през миналата година, съобщи междувременно вчера сайтът Business24 в северната ни съседка, като определи страната ни като новия данъчен рай за румънските инвеститори. В текста се посочва, че и броят на гръцките фирми, регистрирани в България, се е увеличил със 72% до 3781 компании.Причината за интереса е ниският размер на плоския данъкот 10% и на ДДС – 20%, коментира известният в северната ни съседка специалист по данъчни въпроси Габриел Бириш. В Румъния двата налога са съответно 16% и 24%.