Бордът на "Градски транспорт" топи Марио Шиваров

Мисия Варна

02-07-2012, 15:39

Снимка:

АРХИВ © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

На среща с председателя на ОбС им било обяснено, че по всички въпроси трябва да се обръщат към Марио Шиваров

Бордът на общинската фирма "Градски транспорт" отхвърля обвиненията, че си е превишил правата по отношение на несъстоялата се сделка за изкупуване на частния автобусен превозвач "Транстриумф".

В декларация до медиите, подписана от членовете на борда, те изразяват несъгласие с отправените към тях обвинения, както и с доводите, заради които комисията по транспорт иска оставката им. Също и, че нямат никакви притеснения относно заплахите, че ще бъдат дадени на прокуратурата.

Припомняме, че като "превишаване на права" общинските съветници определиха предварителния договор сключен между борда и "Транстриумф". Документът все още е пълна мистерия, но се твърди, че съдържа клауза, според която общинската фирма дължи огромна неустойка на частната, ако сделката по изкупуването не се осъществи.

Според членовете на борда, сделката е провалена заради разнопосочните действия на общинския съвет и кметската администрация през последните 11 месеца. Това е довело до подозрения повдигането на множество въпроси, които са останали без отговори.
Бордът хвърля вина и върху консултантите по европроекта на община Варна за интегриран градски транспорт. В декларацията те са определени като „така наречените консултанти“, чието мнение се променяло непрекъснато.

Преди 11 месеца общинският съвет взе решение да бъде изкупен "Транстриумф"именно заради европроекта. Тогава беше обяснено, че Брюксел изисква тази сделка и без общината няма шанс да спечели близо 100 милиона лева по проекта за интегриран градски транспорт. Наскоро се оказа, че ЕС няма такова изискване. Проектът вече е пред финално одобрение.

В декларацията членовете на борда разкриват черно на бяло и една публична тайна. От както са били назначени те имали една единствена среща с председателя на общинския съвет Николай Апостолов. На нея им било обяснено, че задачата е да заздравят икономическото състояние на „Градски транспорт“ и по всички въпроси от тук нататък трябва да се обръщат към координатора Марио Шиваров.

По настоящем Шиваров е общински съветник от ГЕРБ. На едно от заседанията на транспортната комисия в началото на годината той заяви, че членовете на борда на "Градски транспорт" трябва да бъдат избесени по уличните стълбове, ако провалят сделката за изкупуването на "Транстриумф".

Членовете на борда загатват и за друг скандал в декларацията си. Той се съдържа в следния призив към общинския съвет: „Надяваме се здравия разум да надделее и "Градски транспорт" ЕАД да не продължава да бъде жертва на политически интриги, задкулисни машинации и обръчи от фирми за доставки.“ Бордът настоява още да бъде направена реална оценка на работата му по отношение на така наречената сделка с "Транстриумф".