Кунева иска партията й да управлява сама

Новините

02-07-2012, 07:39

Снимка:

Sofia Photo Agency

Автор:

в.Труд

Всичко от Автора

В учредителната декларация и в устава делегатите записаха, че са дясна партия

"Не искам да бъда първият и последен лидер на партията."

Така бившата еврокомисарка Меглена Кунева, вече лидер на новата партия "Движение България на гражданите", се обърна към 722-мата делегати, сред които доста млади хора, на учредителния конгрес, пише в. "Труд". 

Лидерката обясни, че формацията е дългосрочен проект - "не за един или два мандата, а политическа сила, която трябва да остане и след нас". Това е записано и учредителната декларация.

В 30-минутното си слово Кунева декларира, че целта на формацията е да е първа на парламентарния вот, а не да съучаства в управление; че стои далеч от монополите и олигарсите и "никога няма да взаимодейства с партии", които купуват гласове и манипулират избори. Не назова обаче купувачите на гласове. Тя заложи и идея гражданите да имат законодателна инициатива.

Призванието на формацията пък е не само да смени управляващите, а да зададе национална кауза, да рекултивира политическата почва, каза още Кунева. И предупреди, че пътят ще е тежък и дълъг, че ще се сблъскат с изкушенията на властта, клевети и натиск.

В учредителната декларация и в устава делегатите записаха, че са дясна партия. Имаше предложение да е "дясноцентристка", но не се прие. Заложиха и 4 приоритета - икономически растеж, борба с бедността, инвестиции в образованието и здравеопазването и "да направим България страна, с която да се гордеем". В устава записаха, че Националният съвет ще утвърждава избраните вече местни ръководства.

Сред учредителите имаше и бивш кадър на ГЕРБ - Дани Каназирева с нейния "Съюз за Пловдив".