Тежко вирусно заболяване нападна България в разгара на лятото

Новините

29-06-2012, 07:42

Автор:

в.Труд

Всичко от Автора

При една част от пациентите заразата протича подобно на грип, при други се проявяват диария или висока температура и само при около 1-2% от случаите са налага престой в болница

„Труд” алармира, че само за последните десет дни в Бургас са приети петима души с вирусен менингит.

Четири от заболелите са деца, от които най-малкият пациент е на пет годинки, а най-големият е на 12. Сред болните е и 38-годишна жена.

"Менингитите са най вероятно с ентеровирусна етиология. Това може да е знак за начало на повишена заболеваемост от подобен тип вируси", Вирусният менингит е заразен, характеризира се с главоболие, повръщане и висока температура."Все още не става въпрос за епидемия. Това са ентеровируси, при които има цикличност", обясни Бакърджиев. Той очаквал бумът им да се случи още миналата година. Повишена заболеваемост от коварната болест бе регистрирана и в Пловдив, където само за месец с тази диагноза са приети 41 души. Повечето от тях са деца. Във Варна пък отчитат двойно увеличение на болните от много по-опасната форма - бактериален менингит. През тази година случаите са девет, а за цялата 2011 г. са били едва четири. Два от тежките случаи - при дете на 9 години и момиче на 18, са регистрирани този месец.

"Наистина има леко увелечение на заболелите от менингит спрямо миналия месец, но няма епидемия. Не може да се даде точна статистика, защото някои от заболелите изобщо не стигат до болница", обясни д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

При една част от пациентите заразата протича подобно на грип, при други се проявяват диария или висока температура и само при около 1-2% от случаите са налага престой в болница, уточни д-р Кунчев. По неговите думи това лято заболяваемостта от менингит е "подранила" - обикновено той настъпвал в края на юли и началото на август.

Симптомите на вирусния менингит са:висока температура, силно главоболие, което е нетърпимо и не се повлиява от обикновените аналгетици,  дразнене от светлина, повръщане.

Един или два дни преди да започне главоболието болният може да има болки в корема и диария. При подобни симптоми веднага трябва да се потърси лекарска помощ. Менингитът представлява възпаление на обвивката на главния или гръбначния мозък, но то може да се разпростре и в други органи. Вирусният протича по-леко и е по-безопасен от бактериалния. Болестта поразява хора със слаб имунитет и затова повечето пациенти са деца.