Съдът забрани петъчната сиеста на варненските чиновници

Новините

28-06-2012, 10:03

Снимка:

АРХИВ © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

в-к "Стандарт"

Всичко от Автора

Магистрати отмениха устройствения правилник на кметството в частта, според която чиновниците работят в петък само от 8.30 до 12 ч на обяд.

За чиновниците в община Варна петък вече няма да е ден на майстора.

След дълга съдебна сага служителите зад гишетата ще приемат граждани и следобед в последния работен ден от седмицата, съобщи „Стандарт“. Варненските магистрати отмениха устройствения правилник на кметството в частта за работното време на Информационния център за административни услуги, според който чиновниците работят в петък само от 8.30 до 12 ч на обяд.

Съдебната битка срещу половин ден работа на администрацията с граждани поведе още през 2010 г. Сдружението за оптимизиране на правосъдието и администрацията (СОПА). "В градове като Бургас и София работното време се удължава до 18 часа, за да е удобно на гражданите, а във Варна го скъсяват. При това в петък, когато е най-подходящо и хората в следобедните часове търсят активно общинските услуги", каза председателят на сдружението Юлиян Чолаков.

„Ако има достатъчно хора и пари, може и нощна смяна да направим“, каза главният секретар на община Варна Михаил Куликов. Той посочи, че в останалите дни в седмицата работното време с граждани е от 8 до 17 часа без прекъсване. Служителите стоят без почивка за 380 лева заплата и все се намира някой да крещи насреща им, коментира Куликов. Той е категоричен, че общината ще обжалва решението на Варненския административен съд.