Гласят частния превозвач за подизпълнител на "Градски транспорт"

Мисия Варна

27-06-2012, 13:03

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

За "Транстриумф" щяло да има работа и след стартирането на проекта за интегриран градски транспорт

Шансът за частния превозвач "Транстриумф" да остане по линиите във Варна е да стане подизпълнител на общинското дружество "Градски транспорт".  

Това стана ясно на комисията по транспорт към местния парламент. Същото обявиха съвсем наскоро и консултантите по европроекта за интегриран градски транспорт. Те обясниха, че след като стартира проекта за усвояването  на 114 млн. лв. няма проблем "Градски транспорт" да възложи междуселищните линии на частния превозвач.

Съветникът от ГЕРБ Марио Шиваров пък не бил съгласен с консултантите. По думите му те били сгрешили, защото междуселищните автобуси, минавали през града и обслужвали и градски спирки и затова нямало как да се възложат на частната фирма.

Нормативната уредба не допускала подялба на градските и междуселищни автобуси. Нямало как автобус за Златните да отива директно до курорта и да подминава спирките в града. Същото каза и Александър Димитров, който в момента се подвизава в общинската администрация като началник отдел "Транспорт и реклама".

Реално в общинската наредба автобусните линии са поделени на градски и крайградски, като вторите са записани като такива въпреки, че обслужват и спирки в рамките на града.

Според съветника Павел Христов от ГЕРБ при всички случаи за частния превозвач също ще има работа след стартирането на мегапроекта. Засега не е ясно обаче дали "Транстриумф" ще приеме да бъде подизпълнител на общинското дружество.