Община Варна безсилна да опази климата

Мисия Варна

26-06-2012, 12:37

Снимка:

АРХИВ© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

Златина Стефанова

Всичко от Автора

Администрацията не разполага нито с план, нито със служители, които да го напишат

Българските общини не разполагат с достатъчно капацитети, които да изготвят задължителните екшън-планове за опазването на климата.

Районите вече са изтървали последният влак. Срокът за изготвянето на документите бил до края на 2011г., но е удължен поради липсата на представени планове. Най-тежко било положението в малките общини, където нямало кадри, които да съставят програмите. Налагало се да плащат на консултанти, но не се решавали да изпратят служители на курсове за писане на съответните екшън-планове. Единственият отличник по писане е Добрич. Общината вече разполага със заветния план. Дори и голяма община като Варна няма такъв.

Това съобщиха на пресконференция по повод националната конференция "Умения за опазване на местния климат и интелигентно управление на енергията", която стартира утре във Варна. Очаква се във форума да се включат представители от 246 общини. Конференцията ще бъде с международно участие. Събитието е включено по проект "ВЕАМ 21", финансиран от Европейската комисия в рамките на програмата "Интелигентна енергия".

От българска страна в проекта участват пет малки общини, избрани на случаен принцип. Това са Добрич, Нови Пазар, Долна Митрополия, Генерал Тошево и Трявна. Единствено Добрич се справили перфектно при писането на плана. При останалите общини се наблюдава ентусиазъм и желание, но засега без липса на документ. Тези рейони са преминали курса безплатно, докато останалите ще трябва да си плащат.

Илиян Илиев от обществения център за устойчиво развитие съобщи, че проекта е насочен към по-малките общини, които не са толкова подготвени при съставянето на плановете. Те дори трудно разбирали, че могат да станат собственици или доставчици на енергия. Така ще спечелят и самите общини, които вече не са отдали терените си на частни фирми, каза Илиев.