Варненски таксиджии по потници и без климатици в жегите

Мисия Варна

22-06-2012, 12:17

Снимка:

Архив

Автор:

Златина Стефанова

Всичко от Автора

Браншът ни е пълен с номади, твърди синдикален лидер

За разлика от колегите си в Слънчев бряг за варненските таксиджии няма фейсконторол. Или поне няма кой да им го наложи.

Някои от жълтите коли дори нямат климатици и е необходимо така нареченото „прозоречно” охлаждане. По тази причина няма как таксиджиите да се спретнат в костюми, а обличат леки дрехи – къси панталони, потници и чехли. Това е и едно от най-предпочитаните облекла сред жълтия бранш във Варна.

От този сезон в Слънчев бряг обаче налагат строги мерки по отношение на облеклото на таксиджиите. Те трябва да бъдат прилично изглеждащи - потници, шорти и преметнати през врата хавлии са абсолютно немислими като „работно” облекло дори и през лятото, съобщиха от курорта. Друго изискване е такситата да обявяват цените си едновременно на български, руски и английски. Във Варна подобни мерки не се предприемат.

„По принцип всяка централа има изисквания към водачите на автомобили. В закона обаче такива ограничения няма. В подобни горещи дни като днешния, шофьорите не могат да сложат вратовръзки и ризи. Затова всеки гледа да облече някакви леки дрехи, за да не му е топло”, каза за ВарнаУтре председателят на независимия транспортен синдикат „Авто 94” Димчо Иванов.

Още преди години организацията подела инициативата да изготви Етичен кодекс на таксиметровия шофьор. В документа се поставяли изисквания за прилично облекло, учтивост, отзивчивост и без чалга в колите. „Кодексът така и не влезе в сила, тъй като нямаме подобна власт. Първо трябваше да се приеме закон за браншовите организации, който да ни даде пълномощия. Това обаче не се случи”, обясни Иванов.

По думите му към момента никой не може да наложи фейсконтрол върху превозвачите. С тази задача не могат да се справят дори таксиметровите централи, към които работят шофьорите. Причината е, че централите не са собственици на автомобилите и не са превозвачи. Таксиджиите могат по всяко време да си тръгнат.

И всичко това е заради пропуски в закона, защото има изискавания само за годините, но не и за самите автомобили, обясни още Иванов. „Туристическият сезон е абсолютно провален. Туристите, които идват по нашите куроти, са бедни и не са модерни. Те не гледат каква е колата, дали има климатик или не, а само цената. От друга страна пък уволнени служители от охранителни фирми и товарен превоз идват и започват да карат таксита. Как да му искаш да спазва Етичен кодекс. Те не знаят какво да правят, но не останаха други, които да работят. Такива номади има в нашия бранш, няма много професионалнисти. Браншът умира. От септември пака трябва да си готвим за протест”, продължи Иванов.