Държавата спря теч на близо 400 "мозъци"

Новините

22-06-2012, 05:11

Автор:

в.Труд

Всичко от Автора

Около 400 млади висшисти  остават на работа в държавната администрация по програмата “Старт на кариерата” за последните 5 години,

Около 400 млади висшисти са успели да останат на работа в държавната администрация по програмата “Старт на кариерата” за последните 5 години,

сочат данните на Агенцията по заетостта, пише "Труд".Програмата стартира през 2002 г, и една от целите  е “превенция срещу изтичането на мозъци”.Участие в нея в последните пет години са записали 1728 души.

“В администрациите е по-трудно оставането на работа след стажа, защото трябва да има свободно щатно място.Наемането и задържането на стажанти е един от начините да се противодейства на текучеството. В част от институциите то било задължително, тъй като има застаряване на кадрите.

В администрацията на Министерския съвет (МС) след приключването на програмата за 2009-а и 2010-а са се задържали доста стажанти.През 2009 г. там са взети четирима служители, трима от тях са са останали на работа с трудов договор, а един е държавен служител.

В централната администрация на Министерството на отбраната от 2002-а до 2011-а са преминали около 90 души. Заплатата е по 400 лева на месец получават-толкова получават младите висшисти по време на стажа си в министерства, държавни агенции, областни и общински администрации тази година. Парите се осигуряват от бюджета на социалното министерство и от оперативната програма “Развитие на човешките ресурси”.

Кандидатите трябва да са до 29 г., да нямат трудов стаж и да са завършили специалност, която търси съответното ведомство. Задължителна е и регистрацията в бюро по труда (виж стр. 3). По програмата “Старт в кариерата” ще бъдат наети 600 висшисти, а други 1100 ще продължат стажа си от миналата година. Обучението е 9 месеца.

 След месец ще започне набирането на стажанти и по още една програма. По нея младежите ще трупат опит в структурите на социалното и здравното ведомство в продължение на половин година.

Тези, за които стажуването в българската администрация или в частна фирма е прекалено ниска топка, могат да се пробват на дипломатическото поприще. Една от големите възможности е трупането на опит директно в централата на Организацията на обединените нации (ООН) в Ню Йорк.Стажът се предлага от представителството на Европейската комисия в ООН, както и от българския офис на МВнР.