Хайки в болниците

Новините

21-06-2012, 05:08

Автор:

в.Труд

Всичко от Автора

Във Варненско от освободени от потребителска такса инвалиди в болниците вземали пари за всеки ден престой

Здравната каса влезе в болниците и от началото на месеца върви общодържавна проверка, пише "Труд".

Над 100 инспектори, разпръснати в различни райони на страната, се опитват на принципа на внезапната ревизия, да хванат липсващи пациенти, които уж трябва да са на легло, неизрядна документация и надписани диагнози.

Сред най-фрапантните случаи, който са с трагикомичен оттенък, е проверка в хасковска болница. "Контрольорите открили, че на титулната страница от пациентските досиета на няколко болни били записани само имената, без да са нанесени анамнезата, статусът, направените изследвания", разказа д-р Цеков. Хората му хванали нарушението и накарали персонала да снима неизрядните документи на ксерокс. Когато обаче сестрите ги върнали обратно, те вече били изрядно попълнени.

В момента се обобщават резултатите от проверките в Силистра, Русе, Пазарджик, Смолян, Търговище, Шумен, Пловдив, Разград, Кърджали и Хасково, казаха още от НЗОК. Според изчисленията дотук инспекторите ще напишат глоби най-малко за 300 000 лв.

Една от най-санкционираните области преди масовата проверка е Бургаска. Там от началото на годината до края на май са извършени 41 инспекции в 22-те лечебни заведения.

Във Варненско пък хванали случаи, при които на освободени от потребителска такса инвалиди в болниците вземали пари за всеки ден престой. Установено е също, че лечение, което е могло да се осъществи в домашни условия, е било извършено в лечебно заведение.