Протестиращите от планината: Бойко, ти си нашата надежда

Животът

20-06-2012, 16:00

Снимка:

Ивайло Божинов

Автор:

Христина Маринова

Всичко от Автора

Хора от Банско, Разлог, Добринище, Сапарева баня, Дупница, Смолян и други места протестираха в София днес срещу наложеното вето върху Закона за горите

Над 1500 души от Югозападна България излязоха на протест в София, организиран от коалицията "Природата за хората и регионите", която подкрепя промените в Закона за горите, предаде от мястото на събитието СофияУтре.бг.

Според поправките в закона се предвиждат облекчения за инвеститори в ски писти и съоръжения. Бунтовете срещу Закона за горите в София и наложеното президентско вето отприщиха контрапротести от страна на планинските селища. За много от жителите им развитието на ски туризма означава повече работни места и шанс да намерят препитание във време на криза.

Присъстващите бяха докарани в София с организиран транспорт. Издигнатите лозунги бяха "Не на екологичния рекет", "В София не живеят всички българи, искаме поминък!", "Бойко, ти си нашата надежда", "Смолянска област иска ски туризъм и ще опази горите си", "Не на рекета в горите", "Зеленият рекет срещу хляба на хората", "Не на зелената мафия", "Ние обичаме Рила повече от вас" и т.н. 

Организаторите бяха докарали пред Народното събрание два рактрака. Малко след 12 часа протестиращите се отправиха към Министерски съвет, за да поискат от премиера Бойко Борисов да не се съобрази с ветото на президента. 

След това се върнаха на площада пред парламента, където от тонколоните звучеше народна музика.

"И моето дете иска да яде хубав шоколад, не само марципан", заяви протестиращият Ивайло, който е от Боровец, пред репортер на СофияУтре.Бг. По думите му от години "дървена мафия" вършее из Рила, но никой нищо не прави. Според него Законът за горите ще спре незаконната сеч и ще създаде правила в планината.

Ивайло обясни, че в неговия край почти няма поминък за хората, освен туризма. "Добре, че София е наблизо, че да идваме да работим тук. От ски инструктори станахме общи работници по строежите", заяви Ивайло. Той не е ядосан на еколозите, но според него те нямат представа какво се случва в планината: "Те са си прави - разбира се, че трябва да има ред и да не се сече безразборно. И ние искаме това. Сега дървената мафия сече безнаказано, а ние сме без препитание!", заяви той пред СофияУтре.бг.

"Вие знаете ли, че сега всяка година се изсичат цели 20 хиляди кубика дърва около Банско! Законът за горите ще спре това. Една писта ще отсече, колкото 
дървета са нужни и това ще е, няма да се режат повече дървета. А сега "дървената мафия" си сече безнаказано", коментира Иван Славков от Добринище. "Тия пикльовци еколозите, ама напиши пикльовци, държа така да напишеш, не са посадили и едно дръвче, не са гасили един пожар, нищо не знаят за гората", отсече той.

"Тия продажници еколозите, не знаят за какво става дума в гората. Сече се безнаказано и никой не ги спира!", заяви друг протестиращ - Николай от Дупница. "Радвам се, че днес има хора тук. Подкрепям ги! Дойдохме всички тук, въпреки че е работен ден и въпреки жегата, защото искаме да подкрепим туризма в България!", заяви той. Според него няма да бъде застроено в планината, както е по морето. "Разбира се, ако някой иска, ще си построи още един или два етажа на къщата - колкото ни разрешат. Нека има правила, ние ще ги спазваме!", заяви Николай. 

Протестиращи, пожелали анонимност, обясниха още, че е нормално хората от региона да искат ски писти, защото трябва да си изкарват прехраната по някакъв начин и е в техен интерес да не се сече и строи безразборно.

"Ние обичаме гората и я пазим, софиянци нищо не знаят за нея!", заявиха още те.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА ТУК