Даваме политическо убежище на Спаска Митрова

Новините

20-06-2012, 05:14

Снимка:

АРХИВ

Автор:

в.Труд

Всичко от Автора

Премиерът Бойко Борисов коментира решението на Върховния съд в Скопие, че няма да свърже този случай с отношението на страната ни към Македония в Европейския съвет,

България обмисля да предостави политическо убежище на Спаска Митрова и дъщеря й Сузана, пише "Труд".

Идеята е била обсъдена по време на среща между евродепутата Димитър Стоянов и премиера Бойко Борисов. Повод за това обсъждане е вчерашното решение на Върховния съд на Република Македония, с което Митрова е задължена до две седмици да предаде дъщеря си набившия й съпруг Воислав Савич.

Подготвя се и иск в съда за човешките права в Страсбург.Последна дума за предоставяне на политическо убежище ще има президентът.В момента Спаска Митрова, която е с българско гражданство, и дъщеря й са в Гевгели.

"До голяма степен това би могло да промени и отношението на България за членството на Македония в Европейския съюз. Тоест, много ясно ще бъде изразена позицията в Брюксел, че докато не бъдат прекратени тези действия, Македония няма шанс да влезе в Европейския съюз!", сподели Димитър Стоянов.

Пред косовския си колега Хашим Тачи в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов направи уговорката, че няма да свърже този случай с отношението на страната ни към Македония в Европейския съвет, но дипломатично oбясни, че България ще бъде много стриктна, когато се приемат критериите за присъединяването на Македония към Европейската общност. Дори по думите му изключително стриктна.