Гастрольори лекуват на око по морето

Мисия Варна

19-06-2012, 07:50

Снимка:

Архив

Автор:

Монитор

Всичко от Автора

Повечето от тях не се регистрират в районните здравни инспекции и не пренасочват практиките си на новите адреси

Доктори лекуват на черно по морето, като вземат отпуска от собствените си джипи практики и заработват по хотели и къмпинги, пише „Монитор”.

Повечето от тях не се регистрират в районните здравни инспекции и не пренасочват практиките си на новите адреси. Броят на недоволните от лекарските услуги чуждестранни туристи расте. Те се оплакват не само от качеството, но и от това, че докторите по хотелите им вземат пари не по фиксиран ценоразпис, а „на око”. Оказа се, че хотелиерите са по-скоро затруднени с намирането на кандидати за сезонна работа и са сключили договори с поликлиники и болници, чийто брой напоследък расте. Само в центъра на Слънчев бряг има поне три.

Колегите просто попълват дефицита, но ако практиката им не е регистрирана там, нямат право да работят като джипита и да издават направления, а само като платени от пациента лекари, коментира д-р Атанас Пелтеков, член на управителния съвет на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

Девет руски лекари от различни специалности вече са започнали работа по курортите ни, за да запълнят оголените места поне през сезона. Руските медици не крият, че биха дошли на гурбет у нас и следващото лято, ако ги поканят в някой медицински пункт на хотел или в болница. Напълно закономерно е, щом нашите лекари напускат страната заради ниско заплащане, да идват чужденци. Очакваме заради дефицита скоро у нас да започнат практика лекари от Пакистан и Индия. Остър дефицит на лекари има и в центровете за спешна помощ по морето. Спешни медици от вътрешността на страната ще бъдат командировани за лятото по морето, съобщиха от Министерството на здравеопазването.