Излагация на матурите

Новините

19-06-2012, 07:36

Снимка:

АРХИВ © IMPACT PRESS GROUP

Автор:

Труд

Всичко от Автора

От 60 791 само един зрелостник има 100 точки на матурата по български език и литература

„Труд” пише, че тазгодишният випуск от дванайсетокласници, меко казано, се е изложил.

Постигнал е най-ниския успех от 2008 година насам на държавните зрелостни изпити, сочи анализът на образователното ведомство, чиито експерти веднага направиха уговорка при представяне на резултатите, че тази година изпитите са били далеч по-трудни. От 60 791 само един зрелостник има 100 точки на матурата по български език и литература. Иначе общият брой на зрелостниците, изкарали пълния брой точки на тестовете по другите предмети, е 87. А само двама ученици са изкарали и на двете матури нула точки. Не е ясно дали са давали грешни отговори, или просто са предали непопълнени тестове.

Броят на двойките по литература е 3336 (5,49%). В сравнение с предната година слаб успех са изкарали 2391-ма (4,75%). И още едно сравнение - през 2008 г. средният успех по литература е 4,41, през следващите две - 4,29. През миналата година е бил 4,49, а тази е 4,18.

От анализа става ясно още, че момичетата като цяло имат по-високи постижения по отделните предмети от момчетата. Само по испански език младежите държат първото място със среден успех малко под 5,50. Момчетата са най-зле по философия, където общият среден успех е под четири.

Любопитното е, че по математика и по химия оценките и на момчетата, и на момичетата са равни - над 4,50. Учениците показват много по-високи резултати по природните дисциплини като химия, биология, физика, поясни Евгения Костадинова, експерт в образователното ведомство. Този факт специалистите отчитат като положителен, тъй като световната тенденция налага развитие на кадри в тези науки.