Всеки втори се плаши от гръцка криза у нас

Новините

18-06-2012, 07:27

Снимка:

Архив

Автор:

Труд

Всичко от Автора

Почти толкова са обаче и онези, които подкрепят протестите на гърците срещу "затягането на коланите"

Всеки втори българин се опасява, че кризисната ситуация в Гърция може да засегне и България, пише „Труд”.

Почти толкова са обаче и онези, които подкрепят протестите на гърците срещу "затягането на коланите". Това показват резултатите от специалното национално представително изследване на "ББСС Галъп интернешънъл", посветено на ситуацията около изборите в южната ни съседка, по поръчка на "Труд". Проучването е проведено сред 1006-има пълнолетни българи в първата седмица на юни.

На въпроса "Вие лично опасявате ли се, че кризата в Гърция може да засегне и България", 49% отговарят с "по-скоро да", а 29% - с "по-скоро не". 22% се затрудняват да отговорят.Страховете са пораснали спрямо миналата година. За повишаването им днес роля играе и специфичният момент на несигурност около парламентарните избори в Гърция и тревожните медийни сигнали.

Опасенията от гръцки вариант изглеждат най-сериозни сред възрастовата група над 55 години, както и сред живеещите в селата и хората с по-ниски доходи. На този фон като най-сериозни оптимисти се очертават привържениците на ГЕРБ.

44% от попитаните подкрепят протестите срещу орязването на разходи и съкращенията в бюджета в южната ни съседка. 29% пък не подкрепят протестите на гърците. Закономерно мненията са поделени и объркани по въпроса "Очаквате ли да се наложи Гърция да излезе от Еврозоната (да се откаже от еврото и да се върне към драхмата)?". Подобна е картината и ако въпросът се зададе по отношение на съдбата на еврото в континентален мащаб. Очевидно сложната финансова проблематика не дава възможност за пораждане на ясни обществени реакции. Тревогата и предпазните мерки обаче са налице. Специално изследване на "ББСС Галъп интернешънъл" по темата в началото на годината показа, че всеки втори у нас вече е ограничил разходите си за храна заради кризата.