Издирват 500 българи по цял свят

Новините

13-06-2012, 01:42

Снимка:

АРХИВ

Автор:

в.Труд

Всичко от Автора

Имената им са обявени с европейска заповед за арест или с бюлетина на Интерпол за различни престъпления

Над 500 българи се издирват в момента из цял свят, съобщава в. "Труд".

Имената им са обявени с европейска заповед за арест или с бюлетина на Интерпол за различни престъпления - убийства, наркотрафик, измами, кражби и сексуални престъпления.

Сред тях са и известни фигури, свързани с ъндърграунда ни - Пламен Галев и Ангел Христов, известни като Братя Галеви, Йосиф Йосифов-Йоско от Костинброд, Николай Маринов-Малкия Маргин, Симеон Симеонов-Голямото Слънце.

До вчера на страницата на Интерпол бяха публикувани имената и снимките на 31 българи. За сравнение обявените на сайта с фотоси търсени румънци са 36, а сърбите - 81. "Труд" не успя да открие общия брой на издирваните съседи. Не всички търсени се публикуват на сайта, лицата им се разпространяват по преценка на централа на международната полиция.

Интересното е, че на страницата фигурират все още и данните за Христофорос Аманатидис-Таки, за когото МВР съобщи, че е заловен още през май в Дубай. Същото е и с Тихомир Георгиев-Тишо Боксьора, спипан преди месеци в Лондон. Според МВР три са категориите лица, които попадат в списъка за издирване по всички точки на света - обвиняеми, подсъдими и вече осъдени. Телеграмите за търсене се подават от вътрешното ни министерство чрез Шенгенската информационна система (ШИС) и Интерпол. МВР предоставя снимки, пръстови отпечатъци, данни за бегълците.

Почти всички укрили се от правоохранителните и правораздавателните органи се търсят чрез двете системи, тъй като по ШИС те се издирват само в страните от Шенген. Агенти на Интерпол обаче ги дебнат в 190 държави.

Смята се, че родните бандити търсят спокойствие от преследвачите си в страни, с които нямаме правна спогодба за връщането им. "Това обаче могат да си го позволят отделни личности, тъй като тези дестинации са много далеч и пътуването и пребиваването там излизат скъпо", казаха спецполицаи.

През миналата година най-много българи - 50, са били заловени в Германия, сочи статистиката на МВР. 44-ма са спипани в Испания, а с един по-малко - в Гърция.