"Фрийдъм хаус" порица България за мудно правосъдие и лоши избори

Новините

09-06-2012, 07:48

Автор:

в. Сега

Всичко от Автора

 Освен в съдебната система "Фрийдъм хаус" понижава оценката си за изборния процес в България. 

Ситуацията в българската правораздавателна система се е влошила през 2011 г.

в сравнение с 2010 г., а България продължава да е в състояние на "полуконсолидирана демокрация" заедно с Румъния, Сърбия, Македония и Хърватия, съобщава „Сега”, като цитира заключението в годишния доклад "Страни в преход" на авторитетната американска неправителствена организация "Фрийдъм хаус".

Документът бе огласен на 6 юни в Лондон, а на 7 юни - и в Брюксел съвместно с американската фондация "Джърмън Маршал Фонд".

Докладът оценява страната ни в седем области: демократично управление на национално и на местно ниво; изборен процес; гражданско общество; борба с корупцията; независимост на медиите, както и на правораздавателната система. В него се анализират промените в седем категории - от състояние на институциите, през свобода на медиите, до местно самоуправление. Освен в съдебната система "Фрийдъм хаус" понижава оценката си за изборния процес в България.

"Разследване, проведено от Европейската асоциация на съдиите, стигна до извода, че непрекъснатите заплахи, отправяни от министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, застрашават независимостта на съдебната система и са в нарушение на европейските стандарти за върховенството на закона", пише в документа. В частта от доклада, посветена на изборния процес у нас, "Фрийдъм хаус" отделя внимание на административните проблеми при провеждането на президентските и местните избори през октомври м.г., които доведоха до дълги опашки пред избирателните урни, закъснение на обявяването на официалните резултати и др. "Фрийдъм хаус" не променя оценката си за независимостта на медиите у нас, въпреки че в доклада се казва, че "през 2011 г. продължи концентрация на собствеността в медийния сектор и се увеличиха обвиненията за припокриване на медийни и политически интереси". В сферата на борбата с корупцията българската "система от структури продължава да страда от липса на достатъчно координация и ясни отговорности и отчетност". В документа е отбелязано, че заради "неспособността на властите да овладеят ширещата се организирана престъпност, особено по митническите пунктове...", страната ни все още не е в Шенгенското пространство.

В прогнозата си за 2012 г. "Фрийдъм хаус" отбелязва, че основната задача на правителството ще бъде да контролира вътрешните последици от глобалната финансова и икономическа криза, докато прилага дълго отлаганите реформи в сектори като здравеопазване, висше образование и правосъдие.