ГЕРБ, БСП и ДПС в парламента при избори днес

Новините

08-06-2012, 10:30

Автор:

в.Труд

Всичко от Автора

"България на гражданите" - със сериозна заявка

Ако парламентарният вот се провеждаше през последната седмица на май 2012 година, в парламента биха попаднали ГЕРБ, БСП и ДПС,

сочат резултатите от национално-представително проучване на обществено-политическите нагласи за май 2012 година, проведено от Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ).

Новоучредената политическа партия "България на гражданите" дава сериозна заявка за присъствие в следващия парламент, но изводи могат да се правят след по-продължителен период на наблюдение на обществените нагласи. При избори днес ГЕРБ би получила 31,1% от гласовете на избирателите, БСП - 17,9%, ДПС - 7,0% и "България на гражданите" - 5,5%. Към момента е трудно да бъде измерена електоралната тежест на партиите от "Синята коалиция" (СДС и ДСБ), както и на партия "Атака". 

Одобрението на кабинета на Бойко Борисов е нараснало с 3 процента в сравнение с май миналата година. Правителството е одобрявано от 36% от българите.  Най-често мнението, че правителството ще изкара мандата си, се споделя от трудовоактивните, от образованите и от заможните българи, а също така и от учащите и служещите. Убедени, че ГЕРБ ще управлява пълен мандат, са 97% от избирателите на ГЕРБ и 56% от тези на БСП. Дори сред хората, които не одобряват работата на кабинета, преобладава мнението, че правителството на Бойко Борисов ще изкара пълния си управленски мандат. Така мислят 57% от критично оценяващите кабинета. 

Най-одобряваните министри през май са: Цветан Цветанов, Лиляна Павлова, Мирослав Найденов, Николай Младенов и Вежди Рашидов. В края на май 2012 г. макар и незначително, нараства одобрението към работата на повечето държавни институции. Най-одобряваната институция през този месец е полицията (с одобрение от 49%), като тя печели нови три процента подкрепа в сравнение с април. С толкова нараства и одобрението към работата на парламента.  Йорданка Фандъкова е най-одобряваният български политик през месец май (от 61% от българите).

Кметът на столицата е одобрявана от 86% от симпатизантите на ГЕРБ и от близо 70% от софиянци. Следват Росен Плевнелиев (53.5%); Бойко Борисов (50.0%); Цветан Цветанов (44.3%); Лиляна Павлова (43.9%); Мирослав Найденов (43.8%); Николай Младенов (41.9%); Меглена Кунева (41.2%); Георги Първанов (40.4%); Маргарита Попова (39.9%); Вежди Рашидов (36.7%); Сергей Игнатов (33.8%); Свилен Нейков (32.7%). 

В отговор на въпроса: "Кой печели от разцеплението в Синята коалиция", 26% от интервюираните посочват ГЕРБ, а 19% - БСП. Най-масовият отговор обаче е този, че от разцеплението не печели никой - това твърдят 38%. Очевидно на случилото се гледа като на по-скоро деструктивен процес, от който няма победител. ГЕРБ печели от разцеплението на Синята коалиция според почти половината от симпатизантите на БСП (47%). 41% от симпатизантите на ГЕРБ пък смятат, че никой не печели от разцеплението в Синята коалиция.