"Градски транспорт" няма да купува "Транстриумф" (+)

Мисия Варна

06-06-2012, 15:41

Снимка:

АРХИВ © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Ако сделката се осъществи губим над 50 милиона евро по проекта за интегриран градски транспорт

Общинската фирма "Градски транспорт" няма да купува частния превозвач "Транстриумф".

Това решиха общинските съветници от комисиите по транспорт и финанси към местния парламент, след като се запознаха със становище на кмета. От него става ясно, че осъществяването на тази сделка ще провали проекта за интегриран градски транспорт, по който община Варна очаква над 50 милиона евро от Брюксел.

Причината е, че варненският проект за тотално реновиране на обществения транспорт и прилежащата му инфраструктура вече е депозиран в регионалното министерство, където всеки момент ще получи одобрение. За да усвои Варна парите за интегриран градски транспорт, одобрение трябва да даде и Брюксел.

В документацията, обаче няма абсолютно нищо относно сделка за изкупуване на частната транспортна фирма от общинската. Ако тя бъде осъществена проектът и цялата му съпътстваща документация ще трябва да се прави наново и най-вероятно Варна ще се размине с 50-те милиона. За да се изготови ново проектно предложение ще са нужни поне 6 месеца и сроковете ще бъдат изтървани, коментираха конслултанти от МРРБ, който бяха специлано извикани на заседанието. Така се стигна до решение, с което съветниците прекратиха процедурата по покупко-продажбата на частния превозвач от общинското дружество.

Предварителният договор между "Градски транспорт" и "Транстриумф" продължава да е таен. Нито един от съветниците не го е виждал, с него не е запознат и кмета, стана ясно от самия Кирил Йорданов. Той пристигна на заседанието за да изкаже лично пизицията си, относно необходимостта на сделката и по-точно липсата на такава.

Тайният договор не предвиждал неустойки, а само капаро, което общинското дружество не е платило, каза отново шефът на борда на "Градски транспорт" Емил Данаилов. Според него обаче частният превозвач щял да започне да съди общинското дружество. Дори и да се стигне до съд, това няма да застраши усвояването на средствата по проекта, смятат специалистите от МРРБ. Данаилов призна и че към края на април 2012 година, дружеството е на загуба 1,150 млн. лв., а на доставчици дължи още толкова.

Припомняме, че в навечерието на местните избори Общинският съвет взе решение "Градски транспорт" да изкупи конкурента си "Транстриумф". Аргументите тогава бяха, че това е задължително условие, поставено от Брюксел, за да бъде реализиран проекта за интегриран градски транспорт.

Наскоро се оказа, че такова условие не съществува. Това беше потвърдено лично от човека, който движи европейските проекти в община Варна – Петър Радушев. След него същото каза и министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на посещение във Варна. Така в рамките на 11 месеца сделката за изкупуването на "Транстриумф" претърпя пълен обрат.