18 ранени, трима в неизвестност след взривове край Сливен

Новините

06-06-2012, 01:50

Снимка:

© IMPACT PRESS GROUP

Автор:

в. Сега

Всичко от Автора

Експлозията затвори пътя София-Бургас, две села бяха евакуирани

Мощен взрив в склад с боеприпаси рани 18 работници и доведе до евакуиране на две села.

Няма безспорни данни колко души са били в складовете по време на взрива. Първоначалната информация по думите на областния управител на Сливен Марин Кавръков бе - 12 души се намират в периметъра на складовете и не е ясно тяхното състояние. Специалисти могат да направят оглед на складовете 24 часа след последния взрив. По-късно министър Цветан Цветанов съобщи, че ранените са 18, а в неизвестност се водят трима работници. Те са били в цех 1, където са избухнали снарядите.

Инцидентът стана в близост до ямболското с. Лозенец около 14.30 ч. Първият сигнал е подаден на телефон 112 в 14.36 ч., обясни пред "Сега" говорителят на ямболската полиция Татяна Павлова. На мястото веднага са изпратени екипи на полицията и пожарната. Два часа и половина след първия взрив обаче от МВР все още не знаеха дали в склада не са останали хора. "Отцепен е районът на взривовете, за да няма опасност за местното население и за служителите на пожарната и полицията, които са на място. Издирваме дали евентуално не е останал някой вътре или, не дай боже, да е загинал", каза шефът на пожарната главен комисар Николай Николов. Кметът на Стралджа Митко Андонов обяви първоначално, че от склада са изведени общо 14 души. В последствие се разбра, че са 18. Един от пострадалите работници е с тежка черепно-мозъчна травма в сливенската болница. Има настанени и в ямболската болница.

Складът, в който избухна взривът, се стопанисва от фирмата "Берета Трейдинг". Според собственика й Десислав Делев там са се съхранявали само конвенционални боеприпаси и никакви отровни вещества. "Това, което е основната ни грижа, е да няма жертви", заяви бизнесменът. През миналата година фирмата спечели обществена поръчка за утилизация на стари боеприпаси.

Взривеният склад се намира в близост до пътен възел "Петолъчката", на около 3 км от с. Лозенец. Заради взрива вчера бе затворен пътят София-Бургас, а движението се пренасочваше през Стралджа. Въпреки уверенията, че няма опасност за хората, населението на Лозенец бе евакуирано. "Няма паника, но хората са притеснени", обясни Андонов. Той посочи, че парче от взривен снаряд е паднало в двора на възрастен човек от селото. Част от снаряд падна и в двора на семейство от сливенското село Горно Александрово, което също бе евакуирано. Очевидци пък съобщиха, че стъклата на заведенията на "Петолъчката" са изпочупени. Отломка от снаряд падна и в бензиностанция на "Петрол", но там до взрив не се стигна.

Това е третият подобен взрив за по-малко от година. През ноември миналата година експлозия избухна в складове с боеприпаси край Севлиево. Те бяха собственост на фирмата "Емко ООД". Тогава се взриви едно хранилище, където бяха складирани около 3000 бр. 152 мм снаряди, внос от Чехия. В началото на януари пък 49-годишна жена загина след експлозия във фирма за утилизация в района на бившия военен завод "Еловица" край Габрово. Според официалната версия жената е разфасовала барут, който е избухнал в ръцете й. Няколко дни по-рано пък трима работници пострадаха след експлозия във ВМЗ-Сопот в село Игнатово.

Според Закона за взривните вещества и боеприпасите разрешителните за утилизация се издават от главна дирекция "Охранителна полиция". Контролът върху изпълнението на поетите задължения за унищожаване на старите снаряди обаче се извършва от военното министерство. От години армията има проблеми с унищожаването на старите боеприпаси. За утилизация се заговори по-сериозно, след като през юли 2008 г. се взриви военният склад в софийското село Челопечене. Там се съхраняваха около 2500 тона обикновени боеприпаси и 20 тона тротил. Тогава от военното министерство съобщиха, че в страната има складирани около 45-50 000 т боеприпаси. За обезвъзмездяването на пострадалите комисията към МС отпусна 2.4 млн. лв.

Миналата година военният министър Аню Ангелов отчете, че в складовете се съхраняват 14 140 тона излишни припаси. Според плановете на военното министерство армията трябва да се освободи от тях до 2014 г. За тази цел се предвижда дотогава да бъдат осигурени 114 млн. лв. Утилизацията се извършва от частни фирми, които се явяват на конкурси за обществени поръчки. Често обаче се появяват съмнения за нагласени търгове. През 2010 г. например въпросната "Берета Трейдинг" спечели обществена поръчка за 1.3 млн. лв. Тя бе единствената компания, отговаряща на изискванията на МО. Въпреки това обаче Ангелов отказа да подпише договора, защото се усъмни в него. Фирмата пък се закани да си търси правата по съдебен път. Година по-рано МО даде поръчка за утилизация на собствената си фирма ТЕРЕМ. Впоследствие обаче се оказа, че държавното дружество е преотстъпило поръчката на строителна фирма в нарушение на правилата. По-късно шефът на ТЕРЕМ Жечко Петров бе арестуван за присвояване на над 5 млн. лв., защото се оказа, че частникът не е извършил утилизацията, но и парите ги няма.