Децата в 4-ти клас - отново слаби по геометрия, а вече и по история

Новините

05-06-2012, 09:14

Снимка:

Sofia Photo Agency

Автор:

в. Сега

Всичко от Автора

Учениците са се справили най-добре по "Човекът и природата"

 

За шеста година, откакто се провежда националното външно оценяване на децата в 4-ти клас, учениците показват най-слаби резултати по геометрия, пише в. „Сега”.

Другата област, в която знанията им са нестабилни, е историята - четвъртокласниците не помнят историческите факти, които са учили в предишните класове. Тазгодишните резултати потвърдиха за поредна година едни и същи пропуски на децата по различните предмети. Без промяна остават и задачите, при които те се справят добре. Така една от целите на външното оценяване - да се анализира в коя област децата имат пропуски, за да се насочат усилията там, остава неизпълнена.

Но като цяло резултатите по всички предмети с изключение на "Човекът и обществото" са по-високи от миналогодишните, което даде основание на експертите бодро да обявят, че четвъртокласниците са се справили много добре. "Креативни, знанията им отговарят на всички европейски изисквания и са по-добри от следващите класове", похвали ги просветният министър Сергей Игнатов.

Както всяка година и тази най-добре децата са се справили с въпросите по "Човекът и природата" (80.2% верни отговори). По български език и литература делът на верните отговори е 72.65% - подобрение с 2 процентни пункта спрямо миналата година. По "Човекът и обществото", където попадат и въпросите по история, децата показват по-слаби резултати - верните отговори тук са 72.7% (при 73.15% за м.г.). Най-слаби очаквано са резултатите по математика - 70.9% верни отговори при 68.7% за м.г.