Министри откриха Европейски шах дом на Златни пясъци

Спорт

04-06-2012, 17:22

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

50 000 евро е наградният фонд на турнира "Grand Europe Open", който започна днес на Златни пясъци.

Министрите Свилен Нейков и Лиляна Павлова играха приятелска партия шах по случай откриването на Европейския дом на шахмата в Златни пясъци днес.

В двора на уникалния за България шах дом министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова игра с белите фигури, спортният министър - с черните. След няколко хода двамата се съгласиха на реми.

Европейският дом на шахмата заема мястото на бившия кънтри клуб "Далас". Той е на 2 етажа и дава възможност за игра на 150-200 шахматисти. "Получихме официален сертификат от Европейския шахматен съюз за European Chess House, което може да се преведе и като "шахматно убежище", коментира за ВарнаУтре.бг Николай Велчев от БФШ. 

В новото шахматно пространство днес започна мащабният международен турнир "Grand Europe Open". 226 участници от 37 държави от 5 континента, сред които 55-ма гросмайстори, ще се борят за наградния фонд от 50 000 евро. 

Сред българските участници са всички състезатели от мъжкия и женския национални отбори с изключение на Антоанета Стефанова, която снощи стана световна шампионка от другата страна на Черно море, и Веселин Топалов. Най-младият състезател е на 9 години, а най-възрастният - на 75. 

Турнирът, който продължава до 12 юни, е под патронажа на Силвио Данаилов - президент на Европейския шахматен съюз и на Българската федерация по шахмат.

"Днешният ден е знаменателен за шахмата в България, тъй като точно преди 50 години в Златни пясъци започна XVI Шахматна Олимпиада, в която участваха гросмайсторите Боби Фишер, Тигран Перосян, Михаил Тал и др.", сподели още Велчев. "Преди дни България се кандидатира за Олимпиадата през 2016-та, състезавайки се с Торонто и Талин."

След Grand Europe Open, на 9 юли в Гранд Хотел Варна започва Varna Open, организиран от варненския шахматен клуб "Веселин Топалов". И двата форума са част от веригата турнири на черноморските държави, която ще определи 10-мата шахматисти, които ще се срещнат през септември в Бургас. Право на класиране в десетката имат състезатели от България, Румъния, Турция, Грузия, Украйна и Русия.

ФОТОРЕПОРТАЖ ОТ СЪБИТИЕТО