Държавата вършее в царските гори

Новините

04-06-2012, 09:09

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

в.Труд

Всичко от Автора

Най-големият стартирал съдебен спор в момента е за 16 000 дка гори над Боровец и с. Бели Искър, за които тепърва бившият премиер Симеон Сакскобургготски трябва да доказва, че е собственик

Държавата ще получи правото да сече, залесява, стопанисва и печели от царските гори в Рила,

независимо че делото за собствеността им ще се точи още дълго в съда, се подразбира от последните промени в Закона за горите, подготвени от ГЕРБ, според които държавата ще стопанисва гори, за които се водят съдебни дела с частни лица или общини, съобщава „Труд”.

Най-големият стартирал съдебен спор в момента е за 16 000 дка гори над Боровец и с. Бели Искър, за които тепърва бившият премиер Симеон Сакскобургготски трябва да доказва, че е собственик.

Поправката предвижда съответното държавно предприятие да стопанисва спорните гори, докато съдът се произнесе с решение кой е реалният собственик. Приходите от изпълнението на лесоустройствените планове (дърводобив, събиране на билки и др.) ще се депозират в банкова сметка. Предприятието обаче ще си приспада разходите за стопанисването. Ако частно лице или община спечелят делото за собственост, натрупаната сума ще им бъде превеждана, но без лихва.

"Този текст показва нетолерантността на държавата към частния собственик. Тази седмица детайлно ще се запознаем с него, защото е логично да засяга всички спорни казуси, при които се доказва собственост. Окончателно становище ще имам по него до дни", коментира пред "Труд" царският адвокат Асен Ошанов.