Палмите във Варна като мелба с чесън

Мисия Варна

31-05-2012, 13:15

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

Росица Колева

Всичко от Автора

Христо Йорданов е част от Кралското градинарско общество в Англия

"Като мелба с чесън"- така определи приумицата във Варна да се поставят огромни саксии с палми топ градинар,

който с проектите си е станал част от Кралското градинарско общество в Англия.

Христо Йорданов е потомствен градинар и представя своите творения за втора поредна година на изложението в Хемптън. На миналогодишната му градина BBC дори са посветили филм. След изложението някои от саксиите с цветя на Йорданов са станали част от градината на Министерството на правосъдието в Лондон.

"Варна има дадености, но не ми е ясно защо се развалят", коментира местната флора Йорданов. По думите му родната растителност е достатъчно уникална. Затова и толкова много се впечатляват от нея в Англия.

Тази година той отново ще направи шоу с ландшафтните си решения. В градината му ще има много цветя, билки и милиони мидени черупки. Градината ще бъде озвучена и със специално написана музика от Kottarashky.

"В Англия заради климата се притесняват да слагат растения с цветове. Техните видове нямат пъстрота", обясни градинарят. Затова и неговата градина е направила фурор минaлата година. Същото се очаква да се случи и тази. За изложението в Хемптън Йорданов тръгва с 2,5 тона компост, цветя, билки и десетки чували с мидени черупки. Всеки, който има събрани и иска те да станат част от проекта на Йорданов, може да ги занесе в Мол Варна, където хора от екипа на градинаря ще ги събират в следващите 10 дни.

През следващата година родният топ градинар предвижда да създаде и билкова градина в Челси. В нея той ще засади мурсалски и пирински чай, които виреят само на Балканите. Ще има също и копър, босилек и чубрица. "В нея, освен цвят, ще има и много аромат", разказа Йорданов.