Папата дава рамо на глаголицата в ЮНЕСКО

Новините

30-05-2012, 08:25

Снимка:

АРХИВ © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

Стандарт

Всичко от Автора

Асеманиевото евангелие ще стане част от световното нематериално културно наследство

„Стандарт” съобщава, че България и Ватиканът ще обединят усилия за включване на Асеманиевото евангелие в регистъра на ЮНЕСКО "Паметта на света".

Така уникалният ръкопис ще стане част от световното нематериално културно наследство. За това се разбраха бъл,гарският президент Росен Плевнелиев и папа Бенедикт XVI по време на посещението на държавния глава във Ватикана за 24 май. Ръкописът е глаголически превод на изборните евангелия. 158-те пергаментови страници се пазят в библиотеките на Ватикана. Старобългарският ръкопис е написан през втората половина на Х век или началото на ХI в., по време на първото българско царство. Експертите са категорични, че евангелието е най-близко до оригиналния превод на славянски език на Евангелието от светите братя равноапостоли Кирил и Методий.

Евангелието включва многобройни бележки на кирилица и се отличава от другите глаголически ръкописи с много богати илюстрации - преплитащи се линии, геометрични мотиви, листа и влечуги, от чиито тела излизат буквите. След срещата с папата Плевнелиев обяви, че страната ни е направила постъпки за включването и на други оригинални документи, свързани с историята ни и пазени във Ватикана, в списъците на ЮНЕСКО.